Mental bozukluklarin tedavisinde sanatsal yöntemlerin kullanilmasina sanat terapi denilmektedir. Sanat terapi ile insanlar kendilerini ifade etmenin yeni yollarini kesfederler. Sanattaki yaratici süreçleri kulllanarak duygu, düsünce ve inançlarina dair farkindalik kazanirlar. Böylece sorunlarinin üstesinden gelmek için yeni basetme stratejileri gelistirme olanaklari saglanir. Yani kendi yaraticiliklari iyilesmelerini tesvik etmek için kullanilir. Ayrica sanat terapi ile kisinin özgüveni artar, sosyal becerileri gelisir.
Sanat terapisinde kullanilan teknikler genelde kolaj, boyama, resim, karakalem, fotograf, heykel ve seramiktir. Dans, müzik ve drama da kullanilmakla beraber yaraticiligin kullanildigi bu teknikler daha çok özellesmistir. Sanat terapi grup terapileri, psikodrama ve bilissel davranisçi terapi gibi diger terapi yöntemleri ile birlikte kullanilabilir.
Sanat terapide estetik amaç ön planda degildir. Yetenek ve becerinin gelismesi amaçlanmaz. Seans esnasinda ‘simdi ve burada’ ya odaklanilir. Duygu ve düsünceler duyularin aktif olarak kullanilmasiyla renklerle, sesle, bedenle, dramayla kendine özgü bir biçimde ifade edilir.
Sanat terapi asagidaki durumlarda etkilidir;
- - Kaygi bozukluklari
- - Dürtü kontrol bozukluklari
- - Davranissal bagimliliklar(Alkol madde bagimliligi, oyun, kumar bagimliligi vb)
- - Post Travmatik Stres Bzk
- - Sözel iletisimin bozuk oldugu hastalar,
- - Sizofreni gibi psikotik bozukluklar
- - Duygudurum bozukluklari
- - Psikosomatik yakinmalar,
- - Otizm, zeka geriligi, davranis bozuklugu olan çocuklar,
- - Fiziksel hastaliklar (Parkinson, Ms gibi)
- - Yasli, fiziksel ve mental problemi olan hastalar
- - Kisilik Bozukluklari