Agorafobi, kişinin kendi güvenli alanı dışına çıktığında duyduğu endişe, korku, rahatsızlık, utanç gibi duygular ile karakterizedir.
Agora aslında kelime anlamı olarak “halkın toplandığı alan, çarşı” olarak karşımıza çıksa da aslında bu korku hali yalnızca açık alan veya çarşı gibi ortamlarda karşımıza çıkmamaktadır. Zira kişinin güvenli alanı -genelde evi- dışına çıktığı her yerde bu duygular meydana gelebilir ve kişi bu yerlerden kaçınabilir. Örneğin; asansör, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları bu yerlerden sayılabilir. Bunun dışında tünel gibi kapalı alanlardan geçmek de yine kişide rahatsızlık hissi meydana getirebilmektedir. Kişi belli bir süre sonra bu yerlere giderken yolu üzerinde hastane olan güzergahları belirlemeye ve ona göre hareket etmeye dahi başlayabilmektedir.
Ünlü bilim insanı Charles Darwin’in de araştırmalara göre agorafobik bir zaman geçirdiği söylenmektedir. Bu döneminde çokça rahatsızlık yaşayıp bazı alanlara çıkamamasına rağmen Darwin; çektiği bu zorlukların bir yandan da ona fayda sağladığını belirtmiştir. ‘‘Rahatsızlıklarım belki yaşamımdan bazı yılların eksilmesine yol açtı ama toplumun dikkatimi dağıtmasını da önledi.” diyerek bu durumdan nasıl fayda gördüğünü dile getirmiştir.
Tıpkı Charles Darwin gibi agorafobik bir gezgin olan Jackui Kenny de pek çok ülkeyi gezmiş ancak bunu sanal olarak gerçekleştirmiştir. Bunun üzerine de kendisi gibi agorafobik olan insanlara destek olmak amaçlı “the agoraphobic traveller” adlı web sayfasını açmıştır.