Kadıköy Moda Psikoterapi

Terapi bir yolculuktur. Kişinin kendinden başlayıp yine kendisine vardığı bir yolculuk. Yolu ve yolcusu yine kendisidir. Oldukça eski ama hiç eskimeyen bir söz altın harflerle Apollon tapınağında yazılıydı. Bu söz “γνῶθι σεαυτόν” yani “KENDİNİ BİL” dir. Platona göre bu dünyada yapılacak en iyi şey seyreylemektir. Sadece gözle değil, tüm duyularımız ve akıl ile seyreylemek. Sizi Kadıköy Moda Psikoterapi olarak mekanın zamandaki yolculuğuna çıkaralım.


Yaklaşık 2680 yıl önce yurtsuz kalan Megaralılar nereye yerleşmesi gerektiklerini bir kahine sorarlar. Kahin ise bir körler ülkesi olduğunu ve buranın karşısında bir tepe olduğunu, işte bu tepeye yerleşeceklerini söylemiştir. Buna çok da anlam veremeyen Megaralılar yollara düşerler. Sonunda İstanbul’un harika bir yerine yerleşirler. Burası şimdiki Sarayburnu’dur. Ancak daha sonra karşı kıyıdaki sis kalkar ve orayı gören Megaralılar böyle bir güzellik ve elverişli topraklar dururken karşı yakaya yerleşenler kör olmalı yani karşısı körler ülkesi olmalı derler. Körler ülkesi dedikleri yer Kalkedonia, yani günümüzdeki Kadıköy’dür.


Moda semtinin adının ise All Saints Moda Kilisesi’nden alındığı söylense de çok daha öncesinde Katip Çelebi’nin Cihannüma adlı eserindeki haritada buraya Moda dendiği görülmüştür. Moda, Kadıköy ile Yoğurtçu Park’ı arasında yer almaktadır.


Randevu Talep Et


Moda’nın ortaya çıkışındaki önemli isimlerden biri de Tubini ailesidir. Oldukça varlıklı olan bu aile, Moda’nın Mühürdar’a bakan kısmına çok güzel köşkler yaptırmış ve burayı daha da cazibeli hale getirmiştir. Ayrıca yaptıkları bu süslü köşklerle de orayı imara açmışlardır. Bu sebeple o zamanlarda burası “Tubini Mahallesi” olarak anılmaktaydı. Devrin diğer Avrupa kökenli aristokrat aileleri de Tubini ailesini bu anlamda takip ederek Tubini Mahallesi’ne yerleşmişler ve buranın sınırlarını genişletmişlerdir. Ayrıca kültürel anlamda da Avrupa modası ve adetleri de buraya etki etmeye başlamıştır. İşte Moda’nın oluşumu da böyle olagelmiştir.


Bu dönemde Moda’ya yerleşen önemli bir kesimi de İngilizler oluşturmaktaydı. İngiliz Moda sakinlerinden Mr Dowson, kendisi ve oğlu için karşılıklı iki köşk yaptırmıştı. Ancak burada uzun süre kalmayıp İngiltere’ye geri döndüklerinden bu köşkleri de geride bırakmışlardır. Köşklerden birisi yıkılıp yerine apartman yapılsa da diğerini Barış Manço Satın almıştır ve günümüzde de burası Barış Manço Müzesi olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Siz de bu tarih kokan köşkü ziyaret etmeye ne dersiniz?


Moda’dan bahsedip tramvaya değinmeden geçmek olmaz tabii. Meşhur Moda tramvayı ilk yolcularını 1934’te misafir etmiş ancak daha sonra 1966 yılında hizmete ara vermiştir. 2003’ten beri ise yeniden hizmet vermeye başlamış ve devam etmiştir. Moda’nın meşhur tramvayına binip, sahiline karşı bir çay içip, antikacıları gezerek günü Moda sahilinde batırmak isterseniz ne duruyorsunuz? Mavi’nin yeşille birleştiği bu huzurlu semti ziyaret edebilirsiniz.

Uzm Dr Elvan Çiçekçi Kadıköy Moda Psikoterapi
Randevu Talep Et
Daha Fazla Bilgi
Birlikte
Başarabiliriz
© 2024 Uzm. Dr. Elvan Çiçekçi. All Right Reserved.