Özellikle LGS ve YKS sınavları yaklaşırken pek çoğumuzun yaşayarak deneyimlediği kavram: sınav kaygısı… Sınav kaygısı, sınav esnasında bilgilerin etkili biçimde kullanımını engelleyen yoğun kaygı durumudur. Bu kaygı sınav öncesinde de başlayabilir ve sonrasında da devam edebilir niteliktedir. Fiziksel ve duygusal pek çok etkisi olabilmektedir. Fiziksel olarak özellikle aşırı terleme, ağız kuruluğu, mide bulantısı, baş dönmesi, bayılma, baş ağrısı gibi semptomlarla kendisini gösterebilirken duygusal olarak da huzursuzluk, öfkeli olma, panik olma gibi şekillerde karşımıza çıkabilmektedir.
Zaten bulundukları ergenlik döneminin zorluğunu yaşayan öğrenciler, üstüne sınav stresi ile karşılaştığında epey zorlanabilmektedirler. Bu noktada çevrenin desteği çok önemlidir. Özellikle anne babanın çocuklarını koşulsuz kabul edip sevmesi,sürekli karşılaştırma yapmaması, fazla mükemmeliyetçi yaklaşmaması ya da evde sürekli bir kavga ortamının oluşturulmaması öğrencilere bu dönemde yardımcı olabilecekleri noktalardır. Arkadaşlar da bu durumda etkilidir zira sosyal öğrenmeye bağlı olarak çevremizdekilerden gördüklerimiz ne yapacağımız konusunda büyük önem taşımaktadır.
Peki sınav stresiyle başa çıkabilmek için neler yapabiliriz?
Sınav çalışmak kadar ne kadar dinlenebildiğimiz de önemlidir. Sınav çalışmanın yanında ara sıra dışarı çıkmak ve sosyal faaliyetlere katılmak da kişinin ders çalışma alışkanlığının sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Bunun dışında stresli olduğumuz zamanlarda -gerekirse sınav anında da- nefes egzersizleri yapmak önemlidir. 4-4-4 kuralına uygun olarak 4 saniye nefes alıp 4 saniye nefesimizi tutup ardından 4 saniye boyunca nefesimizi verdiğimiz bu hareketi 5-6 kere tekrar etmek, nefes alış verişinizi de düzene koyarak sakinleşmenizi ve stresle daha iyi başa çıkabilmenizi sağlayacaktır. Ayrıca uykumuzu almak, bol su içmek, düzenli beslenmek, mümkünse düzenli yürüyüşe çıkmak gibi sağlığımıza da iyi gelecek aktiviteler yapmak bu dönemde stresi yönetmemizde yine faydalı olacaktır. Az önce bahsettiğimiz üzere arkadaş ve aile desteği de bu noktada önemlidir. Unutulmamalıdır ki ne olursa olsun sağlığımız her şeyden önemlidir. Bunu dikkate alarak bu sürecin verimli çalışabildiğiniz ve kendinize dikkat ettiğiniz bir süreç olmasına özen gösterin. Şimdiden sınava katılacak olan tüm öğrencilere başarılar dileriz.