Eğitim:
- Boğaziçi Üniversitesi (Psikoloji)
- İstanbul Bilgi Üniversitesi (Klinik Psikoloji)
- University of Essex (Cognitive Neuroscience and Neuropsychology)
Uzmanlık Alanları:
- Yetişkinler, çiftler ve aileler
Çalıştığım Ekoller:
- Sistemik Terapi
- Psikodinamik Psikoterapi
Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden yüksek onur derecesiyle mezun olduktan sonra, İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı Çift ve Aile Terapisi alt dalında eğitimime devam ettim. “When ‘You’ and ‘Me’ Become ‘We’: The Sense of Unity in Relationship-defining Memories" (Sen ve Ben Biz Olduğunda: İlişki Tanımlayıcı Anılarda Birlik Hissi) başlıklı tezimle mezun oldum. İlişkilere dair daha derin bir bakış açısı kazanmak amacıyla, İngiltere'de University of Essex'te Cognitive Neuroscience and Neuropsychology (Bilişsel Nörobilim ve Nöropsikoloji) yüksek lisans programına katıldım.
Lisans eğitimim sırasında bilişsel ve gelişim psikolojisi laboratuvarlarında yürütülen akademik araştırmalarda asistanlık yaptım ve bir psikolojik danışmanlık merkezinde gönüllü klinik stajımı tamamladım. Klinik Psikoloji yüksek lisans programım kapsamında, İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde yetişkin bireylerle, çiftlerle ve çocuklu ailelerle psikoterapi süreçleri yürüttüm. Ayrıca, genç yetişkinlerde flört şiddeti üzerine grup çalışmalarında liderlik yaptım ve LGBTİ+ çift ilişkileri üzerine psikoeğitim çalışmalarında aktif rol aldım. Bunun yanı sıra, Altınbaş Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalıştım. Görevim süresince, genç yetişkinlerin romantik ilişkilerindeki duygusal bağımlılıklarını araştırdığımız bir projede yer aldım.
İkinci yüksek lisans eğitimim kapsamında University of Essex'te, travmatik anılar, hafıza ve göz hareketleri arasındaki ilişkiyi inceleyen bir projede asistanlık yaptım. Ardından SoNeAt Lab’de (The Social Neuroscience of Human Attachment Lab) anne-baba-çocuk üçlülerinde bağlanma ve kişilerarası nöral senkroni arasındaki ilişkiyi araştıran bir projede görev aldım. Bu süreçte, “The Relationship between The Sense of Unity of Couples and Their Attachment Anxiety/Avoidance and The Mediator Role of Interpersonal Neural Synchrony between Partners During Negative Discussions" (Olumsuz Tartışmalar Sırasında Çiftlerin Birlik Hissi ile Kaygılı/Kaçıngan Bağlanmaları Arasındaki İlişki ve Kişilerarası Nöral Senkroninin Aracı Rolü) başlıklı tez çalışmamı tamamladım.
Akademik çalışmalarıma projeler, atölyeler, yazılar ve çevirilerle devam etmekteyim. 2020'den bu yana yetişkinler, çiftler ve ailelerle sistemik psikoterapi ve psikodinamik psikoterapi çalışmalarımı yüz yüze ve çevrimiçi olarak sürdürmekteyim. Başlıca çalışma alanlarım; yakın ilişki problemleri, çift ilişkisi ve iletişimi, aile içi çatışmalar, geniş aile problemleri, ortak ebeveynlik, aldatma, ayrılık, kayıp, yas ve diğer psikolojik zorluklardır.
Akademik Çalışmalarım ve Yayınlarım:
- Yavuz, B. (2024). Çift ve aile terapisinde etik. Y. Söylemez ve H. Kırhan (Eds.), *Terapi odasına sistemik bakış* içinde. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
- Yavuz, B. (2024). *The relationship between the sense of unity of couples and their attachment anxiety/avoidance and the mediator role of interpersonal neural synchrony between partners during negative discussions*. [Yüksek Lisans Tezi, University of Essex].
- Yavuz, B., Taşfiliz, D., İldeniz Tan, B., & Şirvanlı Özen, D. (2023, 28 Ağustos-1 Eylül). Attachment and psychological well-being among young adults: Examining the mediator role of emotional dependency in romantic relationships. [Poster Sunumu]. ECDP 2023, Turku, Finlandiya.
- Yavuz, B. (2023). *When “you” and “me” become “we”: The sense of unity in relationship-defining memories*. (Yayın No. 10526920) [Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Bilgi Üniversitesi]. YÖK Ulusal Tez Merkezi.
**Üyesi Olduğum Mesleki Kuruluşlar:**
- Türk Psikologlar Derneği (TPD)
- Çift ve Aile Terapileri Derneği (ÇATED)
- British Association for Counselling and Psychotherapy (BACP)