Tedavi olmak ister misin ?
RANDEVU TALEP ET
Hastalıklara Geri Dön

PIKA - Toprak Yeme

Pika rahatsizligi insanlarin gida olmayan nesneleri tükettigi bir yeme bozuklugudur. Hastalarin en yaygin olarak yedigi nesne topraktir. Bu hastalik Jeofaji adiyla da taninabilir. Bu hastalar normalde tüketilmeyen ögeleri  yemek için dürtülenirler ve kendilerine engel olamazlar. Genelde bu dürtüler kandaki demir ve çinko eksikliginden kaynaklanir. Bunun disinda psikolojik rahatsizliklar da pika hastaligina yakalanmaya sebep olabilir. En az zarara yol açacak pika hastaligi türü buz yeme aliskanligidir. Toprak ve buz disinda siklikla tüketilen nesneler sunlardir:

  • Kil
  • Boya
  • Kursun
  • Saç
  • Kül
  • Kumas
  • Kagit
  • Diski

Kisiler eger gida olmayan nesneleri 1 aydan fazla süredir siklikla tüketiyorsa pika hastaligi teshisi alabilir. Herhangi bir kiside bu aliskanliklari gözlemliyor ya da kendinizde bu tür dürtüler fark ediyorsaniz bir doktorla iletisim kurmaniz gerekir.


Randevu Talep Et

 

PIKA Toprak Yeme Hastalığı Kimlerde Görülür?

Pika hastaligi çogunlukla 1-6 yas araligindaki çocuklarda görülür. Bu yas grubundaki çocuklarin ortalama olarak %20’si gida olmayan ögeleri yer. Bu anormal karsilanmasi gereken bir durum degildir. Çocuklarinizi genellikle tirnaklarini, oyuncaklarinin saçlarini ya da kagitlarini yerken görebilirsiniz. Bu durumlara karsilastiginizda çocugunuza her nesnenin yemek olmadigini ve bu aliskanligin zararli oldugunu anlatmalisiniz. Böylece pika hastaligina yakalanmasinin önüne geçebilirsiniz. Ancak bu durum siklikla tekrarlaniyorsa durum tehlikeli bir hal alabilir. Bu durumda bir doktora danismaniz gerekir.

Demir eksikligi anemisine sahip insanlarda toprak yeme aliskanligi görülebilir. Kanlarinda demir ve çinko eksikligi olan hastalar vücutlarindaki bu eksikligi karsilamak adina toprak yeme istegine sahip olurlar.

Nadir olsa da hamile olan insanlarin normalde yenilemeyecek nesneleri aserdigi de görülebilir. Toprak, kursun, boya, kagit vb. nesneleri tüketmek için karsi konulmasi zor bir sekilde istege sahip olurlar. Bu isteklerine yenik düsüp düzenli olarak bu nesneleri yemeye baslarlarsa pika hastaligina yakalanabilirler.

Bunlara ek olarak psikolojik rahatsizliklari ya da zihinsel engellilikleri olan kisiler de pika hastaligina sahip olabilir. Bu kisiler travmalarinin etkisiyle gida olmayan nesneleri yemeye baslayabilir. Ya da zihinsel engellerinden kaynakli olarak bilinçsiz bir sekilde bu hastaliga yakalanabilirler.

 

PIKA Toprak Yeme Hastalığı Nelere Sebep Olur?

Gida olmayan nesneleri tüketmek insan sagligi için elbette çok zararlidir. Baslangiçta mide rahatsizligi, karin agrisi, kusma, kabizlik ya da ishal gibi semptomlar görülür. Pika hastaligina uzun süre boyunca maruz kalan kisilerde ise çok daha tehlikeli rahatsizliklar olusabilir. Bu rahatsizliklardan bazilari sunlardir:

  • Bagirsak tikanmasi
  • Bagirsak yirtilmasi
  • Parazitlenme ya da enfeksiyon kapma
  • Kursun zehirlenmesi
  • Agir metal zehirlenmesi
  • Ülser
  • Yüksek kan potasyumu
  • Kardiyak aritmi

Bu gibi rahatsizliklar tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle pika rahatsizligi teshisi konuldugunda çok geçmeden tedaviye baslamaniz gerekir. 


PIKA Toprak Yeme Hastalığının Tedavisi

Pika rahatsizliginin sabit bir tedavisi yoktur. Hastanin tükettigi nesneye göre tedavisi de degisiklik gösterir. Örnegin toprak yiyen bir pika hastasi demir eksikligine sahipse demir ihtiyacinin karsilanmasi saglanir. Kursun tüketen bir hasta da kursun zehirlenmesi olusur ve bu durumda da buna yönelik tedavi uygulanir. Çogunlukla ilaçli tedavi yöntemi tercih edilir. 2000 yilindan sonra yapilan bir çalismayla multivitamin takviyesinin de pika hastaligi tedavisinde kullanilabilecegi kesfedilmistir. Bu tedavi yöntemlerinden hangisinin uygulanacagini belirlemek için doktorlar genelde kan tahlili yapar ve röntgen çekilmesini ister. Elde edilen sonuçlara göre de tedavi yöntemi belirlenir.

Pika rahatsizliginin tedavisi hastaligin olusma nedenine göre de degisiklik gösterebilir. Doktorlar psikolojik rahatsizliklardan kaynakli olarak bu hastaliga yakalanan kisileri psikiyatriste ya da psikologa yönlendirebilir. Hastalar terapi gördükten sonra normalde tüketilmeyen nesneleri yeme aliskanligindan kurtulurlar. Ancak yine de vücutlarinda olusan semptomlardan kurtulmak için tedavi görmeye devam ederler.

Bu hastalik çocuklarda ya da hamilelerde görülüyorsa çogu zaman tedaviye ihtiyaç duyulmadan geçer. Bu durumlarda pika geçici bir dönemdir ve dönem sona erdiginde aliskanliklar da bitmis olur. Ancak hastalar bu pikaya zihinsel engellerden kaynakli sebeplerle yakalandiysa tedavi edildiklerinde sadece semptomlarindan kurtulurlar. Yani iyilesseler bile pika hastaligina sahip olmaya devam ederler. Bu hastalarin gida olmayan besinleri tüketmesini engelleyebilmek için sürekli olarak gözlemlenmesi gerekir.

Randevu Talep Et
Daha Fazla Bilgi
Birlikte
Başarabiliriz
© 2024 Uzm. Dr. Elvan Çiçekçi. All Right Reserved.