Tedavi olmak ister misin ?
RANDEVU TALEP ET
Hastalıklara Geri Dön

Ruminasyon Bozukluğu

Ruminasyon bozuklugu hastalarin yedikleri yemekleri kusmasi ve ardindan tekrar çigneyip geri yutmasidir. Latincedeki gevis getirme anlamina gelen “ruminare” kelimesinden türemistir. Bu hastaliga sahip kisiler yedikleri hemen hemen bütün yemekleri kusarlar. Siklikla anoreksiya nervoza veya bulimia nervoza gibi baska yeme bozukluluklariyla karistirabilir. Yetiskinlerde çogunlukla bu hastaliklarla birlikte görülse de her zaman iliskili degildir. En az bir ay boyunca yedikleri yemekleri kusan ve çigneyip tekrar yutan kisilere ruminasyon bozuklugu tanisi konulabilir. Yemek yedikten hemen sonra ya da en geç 1-2 saat içerisinde kusma gerçeklesir.


Ruminasyon Bozukluğu Kimlerde Neden Görülür?

Ruminasyon bozuklugu genellikle bebeklerde ya da çocuklarda görülür. En çok da zihinsel engelli bebeklerde rastlanilir. Hastalik bir çok sebepten kaynakli olarak olusabilir. Kazara yedigi besinleri kusan ve çigneyip tekrar yutan çocuklar ebeveynleri tarafindan ihmal edilirse bunu aliskanlik haline getirilebilir. Dolayisiyla ruminasyon bozukluguna ögrenilen bir davranistir diyebiliriz.  Buna ek olarak kanda eksik olan demir, çinko ya da hemoglobin eksikliginden kaynakli olarak da baslayabilir.

Küçük yas grubunda görüldügü kadar sik olmasa da yetiskinlerde de ruminasyon bozukluguna rastlanilir. Yetiskinlerin kustuktan sonra çignedikleri besinleri yutmasindansa tükürmesi daha sik görülür. Yetiskinlerde genellikle çok stresli dönemlerde açiga çikar. Bazi kaynaklarda kadinlarda daha çok rastlanildigindan da söz edilmektedir.

Bunlarin disinda psikolojik rahatsizliklar ya da zihinsel engellilikler de ruminasyon bozukluguna yol açabilir. Ancak bu faktörlerin dogrudan etkili oldugundan emin olabilmek için daha fazla arastirma yapilmasina ihtiyaç vardir.


Randevu Talep Et

 

Ruminasyon Bozukluğu Nelere Yol Açar?

 Ruminasyon bozuklugu kisilerde birtakim semptomlarin belirmesine yol açar. Bu semptomlardan bazilari sunlardir:

  • Zahmetsiz bir sekilde kusma
  • Karin agrisi
  • Agiz kokusu
  • Dis çürümesi
  • Mide bulantisi
  • Ülser ve reflü gibi mide rahatsizliklari
  • Istenmeyen kilo kaybi
  • Yemek borusu zedelenmesi

Ruminasyon bozuklugu ile birlikte hastalarda bu semptomlarin yani sira psikolojik rahatsizliklar da olusur. Hastalar yemek yedikten kisa bir süre sonra kusacaklarini bildikleri için toplum içerisinde yemek yemekten kaçinirlar. Bu durum bu sekilde devam ettikçe hastalar kendilerini toplumdan izole ederler ve büyük ölçüde özgüven kaybederler.

Hastaligin yol açtigi fiziksel ya da psikolojik sorunlar bir an önce tibbi müdahele gerektirecek kadar önemlidir. Bu rahatsizliga sahip oldugunuzu düsünüyor ya da çocugunuzda bu rahatsizligi gözlemliyorsaniz en kisa zamanda bir doktora gitmelisiniz.


Ruminasyon Bozukluğu Tedavisi

Ruminasyon bozuklugu da hemen hemen bütün hastaliklar gibi erken tani ile daha kolay tedavi edilebilir. Doktorlar bu hastaligin teshisini koymak için sizden semptomlari anlatmanizi ve bu semptomlari ne kadar süredir gördügünüzü söylemenizi ister. Ardindan tahlillerinizi yaptirirsiniz. Bütün bu islemler sonucunda size ya da çocugunuza ruminasyon bozuklugu teshisi konulursa tedavi süreci baslar.

Ruminasyon bozuklugunun en kolay ve etkili tedavisi diyafram solunum egitimidir. Bu egitim sayesinde hastalar derin nefes almayi ve nefes alirken diyaframlarini esnetmeyi ögrenir. Böylece yemek yedikten sonra olusan kusma refleksinin önüne geçilir. Ayrica hastalariin yemek yedikleri ortamlarda dikkat dagitici nesneler bulundurmamasinin ve stresten uzaklasmalarinin saglanmasi da ruminasyon bozuklugu tedavisinde kullanilan yöntemlerdendir. Bu hastalikta ilaç yalnizca hastaligin yan etkilerini tedavi etmek için kullanilir. Yenilen yemeklerin kusulduktan sonra çignenip tekrar yutulmasi aliskanligini sona erdirebilecek bir ilaç bulunmamaktadir.

Eger yukaridaki tedavi yöntemleri sonuç vermiyorsa ruminasyon bozuklugununun psikolojik rahatsizliklar sebebiyle olustugu düsünülebilir. Bu durumda doktorlar hastalarini psikiyatristlere ya da psikologlara yönlendirir. Hastalar terapi görerek ruminasyon bozukluklarinin altinda yatan sebebi kesfederler ve buna uygun yeni bir tedavi plani uygulanir.

Randevu Talep Et
Daha Fazla Bilgi
Birlikte
Başarabiliriz
© 2024 Uzm. Dr. Elvan Çiçekçi. All Right Reserved.