Aile terapisi, aile üyelerinin iletişim bozukluklarını ve çatışmalarını çözmesine yardımcı olabilecek bir terapi yöntemidir.
Aile terapisi genellikle bir psikiyatrist, veya bu konuda eğitim almış klinik psikolog, sosyal hizmet uzmanı, psikiyatri hemşiresi gibi psikoterapi nosyonu olan terapistler tarafından yapılır.
Aile terapisi, eşiniz, çocuklarınız, anne, baba ve kardeşlerinizle ilişkilerinizdeki sorunları yönetmenize yardımcı olur. Evlilik, boşanma, aldatma, iflas, maddi sorunlar, anne-baba ve çocuklar arasındaki çatışmalar, madde bağımlılığı, akıl hastalığı veya ciddi bir hastalığın aile üzerindeki etkisi gibi tüm aileyi etkileyen konular ele alınabilir.
Aile terapisi, stres, öfke, sinirlilik, tahammülsüzlük veya aile içinde çatışmaya neden olan herhangi bir durumda faydalı olabilir. Terapi ile aile üyelerinin birbirini daha iyi anlamaları ve sorunlarla daha uygun şekilde baş etme becerilerini geliştirmeleri mümkündür.
Oturumlar genellikle yaklaşık 50 dakika ila bir saat sürer. Aile terapisi genellikle kısa sürelidir. Haftada 1 gün olmak üzere yaklaşık 12 seans sürer. Ancak ihtiyaç duyacağınız seans sayısı, ailenizin özel durumuna ve terapistin tavsiyesine bağlı olarak değişebilir.
Ailedeki roller, kurallar ve davranış örüntüleri, ailenin güçlü ve zayıf yönleri, bireyler arasındaki bağlar ve güven ilişkisi seanslarda irdelenir.
Aile terapisi ile aile içi çatışmalar hemen otomatik olarak çözülmez. Öncelikle aile üyelerinin birbirini daha iyi anlamasına yardımcı olur, sorunlara yönelik daha etkili baş etme becerilerinin geliştirilmesini sağlar. Aile içindeki bağları analiz ederek birlik ve bütünlük duygusu kazanmasına yardımcı olur.