İnsan beyni; düşündüğümüz, hissettiğimiz ve yaptığımız her şeyden sorumludur. Beyin gelişimi her ne kadar hem içsel hem dışsal faktörlerden etkilense de en nihayetinde tüm bu etkenleri entegre edecek olan da…
Daha önceleri dürtü kontrol bozuklukları altında sınıflandırılan trikotillomani, DSM-5 ile birlikte saplantı-zorlantı bozukluğu ve ilişkili bozukluklar sınıflandırmasında yer almaya başlamıştır. Bu hastalık, kişinin kendine hakim olamayıp kendini durduramadan kıl yolmasıyla…
Türkiye’deki önemli sanatçılardan Barış Manço; besteci, söz yazarı, TV programı yapımcısı ve sunucusu, Devlet sanatçısı, kültür elçisi ve aynı zamanda da köşe yazarıydı. 7’den 77’ye pek çok seveni vardı ve…
Bipolar Bozukluk Nedir?
Bipolar bozukluk, iki uçlu bir ruhsal bozukluktur. İki uçludan kastımız, iki farklı duygudurum dönemi arasında gidip gelebilmeleridir. Bu hastalığa sahip kişiler çökkünlük ve tam tersi olarak nitelendirebileceğimiz…
Klostrofobi kapalı alanlarda duyulan korku, panik ve rahatsızlık hissi ile karakterizedir. Burada korkulan asıl durum genelde kapalı alan içerisinde ne olabileceği düşüncesidir. Kişi kapana sıkışmış, tuzağa düşmüş hissedebilir ve solumakta…
Belirli seslere karşı aşırı hassasiyetle karakterize olan mizofoni hastalığı, bazı kaynaklarda seçici ses duyarlılığı sendromu olarak da geçebilmektedir. Mizofoni hastalarında özellikle ağızdan çıkabilen öksürük, nefes alma, ağız şapırdatma, horlama, esneme…
Sınır koymak, kişinin fiziksel, duygusal ve zihinsel alanlarını korumak için koyduğu sınırları ifade eden bir kavramdır. Bu sınırlar, bireyin kendi ihtiyaçlarını ve sınırlarını belirlemesine ve bunlara saygı gösterilmesine olanak tanır.…
Sınav kaygısı, genellikle sınavdan da önce başlayan, fazlası olduğunda kişinin sınavlardaki performansını olumsuz etkileyebilecek, psikolojik ya da fiziksel pek çok değişime sebep olabilecek bir duygulanımdır. Bir miktar bulunması aslında kişiyi…
İstanbul da Psikiyatrist Önerisi
Uzmanlık olarak ruh sağlığı ve hastalıkları bölümünü seçen hekimlere Psikiyatrist denir. Psikiyatristlerin tedavi ettiği başlıca bozuklukları; Bipolar Bozukluk, Sosyal Fobi, Panik Atak, Depresyon, Distimi, Travma Sonrası…
Daha çok “Çığlık” tablosuyla tanıdığımız Norveçli ressam Edvard Munch, 12 Aralık 1863’te doğmuştur. Sanatını daha çok yaşadığı travmalar üzerine kuran Munch, annesinin ve ardından en sevdiği kardeşi olan ablası Sophie’nin…
Bilişsel kurama göre insanların duygu ve davranışları, olayları nasıl yorumladıklarından etkilenir. Beck'e göre de kişinin duygularını belirleyen olayın kendisi değil, kişinin kendi düşünce sisteminde olaya yüklediği anlamdır. Bireylerin duyguları üzerinde…
Onikofaji (tırnak yeme) DSM-5’te, diğer vücut odaklı tekrarlayıcı davranış bozuklukları ile birlikte “Diğer Obsesif Kompulsif ve İlişkili Bir Bozukluk” başlığı altında sınıflandırılmıştır.
Tırnak yeme, tırnak veya çevresini ısırmakla karakterizedir. Kimi zaman…