Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tanısal değerlendirme sonrasında hasta ile tedavi süreci birlikte kararlaştırılır. Tedavi, hastalığın veya bozukluğun türüne ve şiddetine bağlı olarak değişirken, hastanın yaşı, cinsiyeti, kilosu, sahip olduğu diğer hastalıklar, geçmiş tedavi öyküsü ve aile ilaç öyküsü göz önünde bulundurularak planlanır. Öncelikle ilaçsız psikoterapi seçenekleri değerlendirilir. Çoğu durumda, bir tedavi kombinasyonu en iyi sonucu verir.

İlaçlar: Psikiyatrik ilaçlar genellikle semptomları önemli ölçüde iyileştirerek işlevselliği arttırırlar. Psikiyatrik ilaçlar, psikoterapileri daha etkili hale getirmeye yardımcı olabilir. Sizin için en iyi tedavi, özel durumunuza ve vücudunuzun ilaca nasıl yanıt verdiğine bağlı olarak değişebilir. En yaygın kullanılan reçeteli psikiyatrik ilaçlar antidepresanlar, anksiyolitikler, duygudurum düzenleyicileri ve antipsikotiklerdir.

Antidepresanlar

Antidepresanlar, depresyon, anksiyete ve bazen diğer durumların tedavisinde kullanılır. Üzüntü, mutsuzluk, umutsuzluk, enerji eksikliği, konsantrasyon güçlüğü ve hiçbir şeyden keyif alamama gibi semptomların düzelmesine yardımcı olurlar. Antidepresanlar alışkanlık yapmaz ve bağımlılığa neden olmaz.

Anksiyolitikler

Anksiyolitikler yani kaygı giderici ilaçlar, yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluk gibi anksiyete bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Anksiyetenin uzun dönem tedavisinde, antidepresan etkisi de olan ilaçlar kullanılır; bu ilaçlar etkisi daha geç çıkan ilaçlardır. Tedavinin başlangıcında hızlı etkili kaygı giderici ilaçlar kullanılır. Bunlar sakinleştirici etkisi olan ilaçlardır ve daha çok acil tedavi gerektiren durumlarda tercih edilirler. Hızlı etkili kaygı giderici ilaçlar bağımlılığa neden olma potansiyeline sahiptir, bu nedenle kısa süreli kullanılırlar.

Duygudurum Düzenleyici İlaçlar

Duygudurum düzenleyici ilaçlar genellikle mani ve depresyon ataklarını içeren bipolar bozukluk tedavisinde kullanılır. Bazen depresyon tedavisinde destekleyici olarak antidepresanlarla birlikte kullanılabilir.

Antipsikotik İlaçlar

Antipsikotik ilaçlar tipik olarak şizofreni gibi psikotik bozuklukların tedavisinde kullanılır. Ayrıca bipolar bozukluk gibi duygudurum bozukluklarında da kullanılmaktadır. Destekleyici tedavi olarak depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, tik bozukluğu, dürtü kontrol bozuklukları tedavisinde kullanılabilirler. Özet olarak; hastalık yok, hasta vardır yaklaşımı ile her hastanın durumunun kendine özel koşulları olduğu kabul edilerek hekim tarafından kişiye özel tedavi planı yapılmalıdır. İlaç tedavisi genellikle orta ve ağır şiddette hastalar için önerilirken, hafif derecede hastalığı olanlara ilaç yerine terapi alternatiflerini değerlendirmesi önerilmektedir. Çoğu durumda ilaç ve terapi birlikte başlar, terapi etkin olduğunda ilaç tedavisi kısa sürede sonlandırılmaktadır.