Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sevdiğimiz birini kaybetmek en büyük acılardan biridir. Tüm insanların yaşadığı ve yaşayacağı ortak acıdır bu. Ama herkes kendini kaybını yaşar. “Ateş düştüğü yıkar.” Sadece insan ve ölüm için geçerli değildir bu kavram. Duygusal bağ kurduğumuz dostlarımız kedi, köpek ve diğer canlıların kaybı için de geçerlidir. Herhangi bir uzuv veya organın fonksiyon kaybı (sakatlık, felç, kanser), iş, statü kaybı buna dahildir.

Kaybınızı kabul etmek, acınızı yaşamak, yeni yaşamınıza devam etmek ve başka ilişkiler kurabilmek herkes için aynı şekilde mümkün olmayabilir.

Yas içerisindeki çoğu insan keder, suçluluk, hüzün ve öfke duygularını yoğun bir şekilde yaşayabilir. Yavaş yavaş bu duygular azalır, kayıp kabul edilir ve yaşamına geri dönersiniz. 1 yıldan uzun süren yas tepkisi normal değildir ve bir uzmandan destek alınması gereklidir.

  • Şu durumlar varsa yas komplike hale gelmiş olabilir ve yardım şarttır:
  • Günlük yaşamınızı sürdürmekte zorlanma
  • Başkalarıyla görüşmeme, sosyal yaşam ve aktivitelerden uzaklaşma
  • Depresyon, derin üzüntü, suçluluk, kendini kayıptan sorumlu düşünme
  • Yanlış bir şey yaptığınızı ve kaybınızı engelleyebileceğinize inanma
  • Sevdiğiniz olmadan hayatın yaşamaya değmediğini düşünme
  • “Keşke onunla birlikte ölseydim” diye düşünme.

YAS TERAPİSİ

Karmaşık yani komplike yas genellikle yas terapisi ile tedavi edilir. Depresyon ve TSSB için kullanılan psikoterapi tekniklerine benzer olmakla birlikte karmaşık yas için özelleştirilmiştir. Bu tedavi, bireysel veya grup terapisi olarak da yapılabilir. Kaybınızın sizin için anlamı, yaşadığınız olumsuz duygu, düşünce ve inançlarınızı ifade etme ve onlarla baş etme, tekrar yaşamınıza geri dönmenin koşulları değerlendirilir.