Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uyku bozukluğu rahatsızlıkları, kişilerin uyku düzenlerinde belirli değişikliklere yol açabilen durumlardır. Herhangi bir uyku bozukluğu bireylerin sağlığını, yaşam kalitesini ve gündelik hayatını kolaylıkla etkileyebilir. Pek çok sağlık sorununun risk faktörü, kişilerin yeterince uyku yoksunluğu çekmesiyle birlikte meydana gelebilir. Gün içerisinde aşırı seviyede uykulu olma hali, düzensiz şekilde nefes almak ve uyku esnasında sürekli hareket etmek uyku bozukluklarının belirtileri arasındadır. Bunlara ek olarak kişilerin düzensiz bir şekilde uyuması, uykuya dalarken çok fazla zorluk çekmesi de uyku bozukluklarında yaygın olarak görülen durumlardır.

Çok sayıda farklı uyku bozukluğu türü bulunmaktadır. Bu uyku bozuklukları genelde oluşmalarını etkileyen sebeplere ya da kişiler üzerindeki etkilerine göre gruplandırılır. Uyku bozuklukları ayrıca davranışlarınıza, nefes alma problemlerine ve dengesiz ruh haline sahip olmanıza da sebep olabilir.

Farklı Uyku Bozuklukları Türleri Nelerdir?

Birçok farklı uyku bozukluğu türü vardır. Bu türlerden bazılarına başka tıbbi durumlar yol açabilir. En yaygın olan uyku bozukluğu türleri şunlardır:

  • Uykusuzluk Hastalığı: Uykuya dalamama ya da uzun süre uyuyamama hastalığıdır. Stres, anksiyete, hormonlar ya da sindirim problemleri bu hastalığa neden olabilir.
  • Uyku Apnesi: Uyku esnasında nefes almada duraklamaların yaşandığı uyku bozukluğudur. Bu, vücudun daha az oksijen almasına yol açan ciddi bir tıbbi durumdur. Ayrıca kişinin geceleri sık sık uyanmasına da neden olabilir.
  • Parasomniler: Uyku halindeyken anormal hareketlerin ve davranışların görüldüğü bir uyku bozuklukları sınıfıdır. Örneğin: uyurgezerlik, sayıklamak, inilti, kabuslar, yatak ıslatma, diş gıcırdatma veya çene kenetleme bu parasomniler arasında yer almaktadır.
  • Huzursuz Bacak Sendromu: Kişilerin kontrolsüz bir şekilde bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı hissetmesine yol açan rahatsızlıktır. Bu dürtüye bazen bacaklarda meydana gelen bir karıncalanma hissi eşlik eder. Bu semptomlar gün içinde ortaya çıkarken, en çok geceleri görülür ve bu şekilde uyku problemlerine yol açar.
  • Narkolepsi: Uyanırken meydana gelen “uyku atakları” durumuna verilen addır. Bu uyku bozukluğu, aniden aşırı derecede yorgun hissetmeye yol açar ve kişilerin birden bire uyumasına sebep olur.

Randevu Talep Et

Uyku Bozukluklarının Belirtileri

Uyku bozukluklarında görülen belirtiler bozukluğun türüne ve kişideki seviyesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Eğer uyku bozukluğu başka bir tıbbi durumun yan etkisi olarak görülüyorsa da farklı belirtiler meydana gelebilir. Yaygın olarak görülen uyku bozukluğu belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Uykuya dalma ya da uzun süre uyuma konusunda sıkıntı çekme
  • Gün içerisinde uykusuzluktan kaynaklı yorgunluk çekme
  • Gün boyunca uyuma isteğine yol açacak dürtülere sahip olma
  • Nefes alma güçlükleri ve benzer nefes alma problemleri
  • Uykuya dalarken alışılmadık veya hoş olmayan dürtüler
  • Uyurken olağan dışı hareketlenmeler
  • Uyku esnasında gerçekleşen anormal durumlar
  • Uyanma sürecinde aşırı miktarda güçlük çekme
  • Sinirlik veya kaygı
  • İş, okulda ya da diğer günlük hayat faaliyetlerinde bozulmuş performans
  • Konsantrasyon eksikliği
  • Depresyon
  • Kilo alma

Eğer kendinizde ya da bir yakınızda bu belirtileri gözlemliyorsanız uyku bozukluklarından birine sahip olmanız muhtemeldir. Bu durumda bir psikolog ile görüşerek profesyonel bir yardım alarak tedavi olmanız gerekmektedir.

Uyku Bozukluğunun Neden Olduğu Hastalıklar

Yeterli ve kaliteli bir uyku çekmemek, kişilerin kendini yorgun hissetmesinden çok daha fazla şeye yol açar. Örneğin kişilerde meydana gelen uyku bozuklukları, kişilerin bilişsel işlevlerini önemli düzeyde etkileyebilir. Çocuklarda öğrenme güçlüğü ve benzeri durumlar ortaya çıkabilir. Buna ek olarak her yaştan insanda hafıza kaybına, kişilik özelliklerindeki değişikliklere ve depresyona yol açabilir.

Yeterince uyku uyuyamamış ve uyku bozukluğu tanısı almış kişiler, günlük hayatlarında önemli kararlar alırken güçlük çekebilirler. Kolaylıkla sinirlenebilirler ve performanslarında düşme meydana gelebilir. Olaylar karşısında hemen tepki verememeye başlarlar. Bu da insanların trafik kazası yaşama, iş ile ilgili problemlere sahip olma, denge kaybetme gibi durumlarla karşı karşıya gelmesini sağlayabilir. Bütün bunlara ek olarak uyku kaybı obezite, diyabet ve kalp hastalıklarının oluşmasına da yol açar. Saymış olduğumuz bütün bu etkenler sonucunda kişilerin hayatı çok farklı açılardan olumsuz yönde etkilenebilir. Bu nedenle bir uzman desteği almak ve tedavi görmek oldukça önemlidir.

Randevu Talep Et

Uykuya Dalamama Sorunu Nasıl Çözülür?

Uykuya dalamama sorunu, pek çok insanın şikayet ettiği bir durumdur. Günlük hayatta karşılaşılan zorluklar sonucu gün sonunda uykuya dalmada zorluk yaşanabilir. Verimsiz bir uyku da ertesi güne gereken enerjiyi toplamada engel oluşturacaktır. Bu nedenle uykuya dalamama sorununun çözülmesi önemlidir.

İlk olarak bir uzman ile görüşerek muayene olmak gerekir. Pek çok durumda uykuya dalamama sorunu altında farklı nedenler yatabilir. Sonrasında doktor kontrolünde, kişiye uygun bir tedavi planı çıkarılabilir. Bunun yanında kişiler, geceleri stresten uzak duracak işler ile ilgilenebilir ve uykularının gelmesini sağlayacak yollara başvurabilir.

Uykusuzluk Tedavisi

Uykusuzluk, genellikle zihnin çok yoğun ve dolu olduğu zamanlarda meydana gelir. Böyle uykusuzluk sorunları, belirli dönemlerde ortaya çıkar ve zaman içinde yok olur. Ancak kronik bir hale gelen ve yaşam kalitesini düşüren durumlarda, mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Strese bağlı uykusuzluk sorunları uzmanların tavsiyeleri veya ilaçlarla tedavi edilebilir. Kısa süreli uykusuzluk sorunları ise tedavi gerektirmeden ortadan kalkabilir. Bunun yanında kronik uykusuzlukta, uykusuzluğun altında yatan neden öğrenilmeli ve buna göre bir tedavi planı geliştirilmelidir. Uykusuzluk tedavisi, uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır. Gereken durumlarda ilaç tedavisi ile desteklemek de mümkündür.