Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EMDR Terapisi Nedir?

EMDR, Göz Hareketi Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme anlamına gelen alternatif bir terapi yöntemidir. Travma sırasında beyin yaşanan olayın bilgisini normal bir şekilde işleyemez. Travmatik anılarla ilgili olan ve onu hatırlatan herhangi bir tetikleyici durumda, olayın üzerinden ne kadar zaman geçmiş olursa olsun olumsuz etkilenme devam etmektedir. Bir başka deyişle, travmatik yaşantı donmakta ve içten içe kişinin yaşamını olumsuz etkilemektedir. Bu etkilenme gündelik yaşamın işleyişinde istenmeyen zorluklara neden olmaktadır. (Kabus görme, uyku bozuklukları, sinirlilik, tahammülsüzlük, ani irkilme, ilişki zorlukları, güvensizlik, güçsüzlük, suçluluk hissi, olumsuz ruh hali vb.)

EMDR Terapisi ile Yaşadığım Travmayı Unutabilir Miyim?

Yaşanan bir deneyimi beyinden tamamen silmek şu an için imkansızdır. Üstelik kişi için tehdit ve tehlike içeren durumlar beyinde olağandan daha yoğun bir şekilde kodlanır. Hiçbir yöntemle travmatik anıyı unutmak ya da silmek “Eternal Sunshine” filminde olduğu gibi mümkün değildir, buna EMDR de dahildir. EMDR ile travmatik yaşantının neden olduğu rahatsızlık veren bedensel belirtiler, rahatsızlık veren duygular ve olumsuz inançlar etkisizleştirilir. Tüm bunların sonucunda olumsuz olarak depolanmış anılar bellekte yeniden işlenerek, bu anılardan olumlu bilgiler üretilir.

EMDR Terapisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

EMDR esas olarak şok edici bir olay sonrası gelişen travma sonrası stres bozukluğu yaşayan insanlara yardım etmek için kullanılır, ancak panik bozukluktan bağımlılık ve şizofreniye kadar diğer durumlarda da oldukça etkili olduğu kanıtlanmış psikiyatrik bir tedavi yöntemidir.

EMDR, genellikle doğal afet, kaza, kayıp, yas, savaş, şiddet ve cinsel taciz gibi travmatik olayların sonrasında gelişen olumsuz belirtiler için uygulanmaktadır. Ancak günümüzde birçok hastalık ve bozukluğun tedavi yönteminde de etkin olduğu görülmektedir. Ayrıca EMDR terapisinin tercih edildiği durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Korku ve kaygılar
  • Tüm olumsuz yaşam deneyimleri
  • Kaygı bozuklukları, depresyon, öfke problemleri
  • Aile içi çatışma, eğitim ve iş hayatında zorlayıcı, stres yaratan durumlar

Randevu Talep Et

EMDR Terapisi Nasıl Uygulanır?

EMDR, göz hareketleri ile beynin bu olumsuz duyguları işleyerek, donmuş travmanın buzlarını kırmasını sağlar. Geçmişte yaşanan ilk şoku bu olumsuz duygulardan ayırt etmesine yardımcı olur. Beynin sağ ve sol yarım küreleri arasında travmayı etkisizleştiren yeni bağlantılar kurmayı hedefler. Bunun için bedenin sağ ve sol yarısına ardışık ritmik uyaranlar verilir, eş zamanlı olarak travmatik yaşantı zihinde tekrar tekrar işlenir. Genelde göz hareketleri kullanılır ama şart değildir. İşitsel ve dokunsal uyaranlar da sıklıkla kullanılmaktadır. Sağ beden uyarısını sol beyin, sol beden uyarısını ise beyin işlemektedir. Yani bir asimetri vardır. Beynin sol yarım küresi anlamlandırmadan sorumludur, sağ yarım küresi ise daha çok duygusal yaşantı ve deneyimlerden sorumludur. Travmatik yaşantı o kadar yüklü bir veridir ki, sağ beyin anlamlandırması için sol tarafa yeterince aktaramaz. EMDR’de nihai hedef travma durumunda yeterince kurulamayan beyin yarım küreleri arasında bağlantı kurmaktır.

EMDR Tedavisi Kaç Seansta Tamamlanır?

EMDR tedavisi sırasında, tedavinin farklı aşamalarına geçiş için birkaç seans gereklidir. Toplam seans sayısı kişiye, belirtilerin ciddiyetine ve travmanın boyutuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.