Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi, sağlığın geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır. Yaklaşımı farklı olan birçok psikoterapi çeşidi vardır. Kişi ve duruma bağlı olarak en uygun psikoterapi yöntemi terapistiniz tarafından size önerilecektir. Çoğu zaman terapistler tekniklerin kombinasyonunu kullanır. Öncelikle akla psikoterapi denilince akıl hastalığı veya mental bozukluklar gelmektedir. Psikoterapi sadece akıl hastalığı olanlar için değildir. Psikoterapi herhangi bir yaşam zorluğu, stres ve ilişkilerinde çatışma yaşayan herkese iyi gelmektedir. Psikoterapi; bireysel, çift, aile ve grup terapileri dahil olmak üzere farklı formatlarda sunulur ve tüm yaş grupları için etkili olabilir.
Psikoterapi Hangi Durumlarda Gerekli Olur?
- İlişkinizde, ailenizde veya sosyal hayatınızdaki kişisel çatışmalar
- İş veya zorlu durumlar nedeniyle yaşanan kaygı ve stresle baş etme
- Sevdiklerinizin ölümü, küslük, ayrılık, terk edilme, iş kaybı, iflas gibi büyük yaşam olaylarıyla başa çıkma
- Aldatma, aldatılma, ihanet, boşanma gibi ilişkide yaşanan zorluklar
- Öfke, sinirlilik, tahammülsüzlük, kontrol kaybı gibi yıkıcı davranışsal tepkileri yönetmek
- Kanser, uzun süreli (kronik) ağrı ve işlev kaybına neden olan ciddi bir sağlık sorunuyla baş etmek
- Fiziksel veya cinsel taciz, istismar
- Fiziksel ve psikojenik nedenli cinsel sorunlar
- Uykusuzluk, uykuya dalmakta zorlanma, uyku bölünmesi gibi uyku sorunları
- Alkol ve her türlü madde kullanımına bağlı sorunlar
- Kumar, oyun, alışveriş ve internet bağımlılığı gibi davranışsal bağımlılıklar
Psikoterapi Mi İlaç Mı Daha Etkili Olur?
Psikoterapi, antidepresan ve kaygı giderici ilaçlar kadar etkili olabilmektedir. Hatta travma sonrası stres bozukluğu gibi bazı durumlarda ilaçlardan daha üstündür. Bununla birlikte, bazı durumlarda mutlaka bir ilaç tedavisi gereklidir. Terapi ve ilaç tedavisinin birlikte uygulandığı durumlarda söz konusudur. Özel durumunuza bağlı olarak tedavi ve terapi alternatifleri imkan ve koşullarınız gözetilerek belirlenmektedir.
Psikoterapinin Riski Var Mıdır?
Psikoterapi almanın neredeyse hiçbir riski yoktur. Terapi sırasında açığa çıkan bazı deneyim ve duygularınız geçici bir süre rahatsızlık verebilmektedir. Dönüşümün hedeflendiği yerlerden biri de bu rahatsızlığın yaşandığı durumlardır.
Terapist Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Psikoterapist seçiminizde kişinin geçmişini, eğitimini, sertifikasını ve ruhsatını mutlaka kontrol edin. Terapi sürecinin başarısını belirleyen en önemli şey terapist ve danışan arasındaki güven zemininde oluşan ilişkidir. Psikoterapist genel bir terimdir. Ülkemizde ruh sağlığı çalışanları olan psikiyatri uzmanı, klinik psikolog, psikiyatri hemşiresi, sosyal hizmet uzmanının kullanabildiği ancak resmiyeti olmayan bir unvandadır. Maalesef ülkemizde ruh sağlığı yasası olmadığından güvensiz bir ortam söz konusudur. Muayenehaneler haricinde psikoterapi merkezi adını kullanan kurumların denetimi olmadığından fazlaca suistimale açıktır.
Randevu Talep Et
Terapi Ücretleri Ne Kadar?
Türkiye’de muayenehanelerde yapılan işlemler SGK kapsamında değildir. Terapi seans ücretleri yapılan terapiye göre değişebilmektedir. Detaylı bilgi için asistanımızla iletişime geçebilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Terapiyi Karşılar Mı?
Sahip olduğunuz özel sağlık sigortası kapsamında terapi seans ücretlerinin tamamı yıllık belirli seans sayısına kadar karşılanmaktadır. Ödeme yaptıktan sonra sigorta şirketinizden tahsil edebilirsiniz.
Psikoterapi Seansları Nasıl Belirlenmektedir?
İlk görüşme değerlendirme seansıdır. Durumunuz ve sorununuz belirlenerek tanısal değerlendirme yapılır. Terapistinizin durum ve endişeleriniz konusunda en iyi yaklaşımı belirlemesi birkaç seans alabilir. İlk seans genellikle anlaşıldığınızı hissetmeniz, terapistinizin yaklaşımının ve kişiliğinin size uygun olup olmadığını görmeniz için yeterli olmaktadır. Ne tür bir terapi kullanılacağı, tedavi hedefleriniz, seansların süresi, kaç terapi seansına ihtiyacınız olduğu gibi merak soruları sormaktan çekinmeyin. Kendinizi rahat hissetmiyorsanız bunu mutlaka terapistinize ifade edin, başka bir terapist seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Psikoterapi Süresi
Seanslar yaklaşık 45 ila 60 dakika sürmektedir. Sıklığı duruma ve ihtiyaca göre haftada 2’den ayda 1’e kadar değişebilmektedir. Terapi süresi çoğu durumda 8-12 seans sürerken, duruma bağlı olarak 1 seneyi geçebilir.
Psikoterapi Nasıl İlerler?
Psikoterapi sırasında terapistiniz sizi duygularınız, düşünceleriniz ve sizi rahatsız eden şeyler hakkında konuşmaya teşvik eder. Duygularınızı ifade etmekte zorlanıyorsanız endişelenmeyin. Terapistiniz güven ve rahatlık kazanmanız için yardımcı olacaktır. Psikoterapi yoğun duygusal paylaşımlar içerdiğinden bazı seanslarda ağlayabilir, üzülebilir, öfke patlamaları yaşayabilirsiniz. Bazı seanslardan sonra fiziksel olarak bitkin hissedebilirsiniz. Terapistiniz bu duygu ve tepkilerinizle baş etmenize yardımcı olmak için oradadır. Terapistiniz sizden terapide öğrendiklerinize dair planlanmış aktivite ve uygulamalar yapmanızı isteyebilir. Terapi sırasında endişelerinizi gidererek duygularınızı, düşüncelerinizi, davranışlarınızı ve hatta inançlarınızı değiştirmeye, sorunlarınızla baş etme becerilerinizi geliştirmeye yardımcı olabilir. Psikoterapiden en iyi şekilde yararlanmak için terapistinize karşı rahat olmanız, açık ve dürüst olmanız, tedavi planınıza uyum göstermeniz, değişim konusunda sabırlı olmanız, tedavi sürecinizde aktif olmanız, seans aralarında planladığınız egzersiz ve aktiviteleri yapmanız önerilmektedir. Terapiden fayda görmediğinizi düşünmeye başladığınızda terapistinizle bunu paylaşmanız uygun olur. Terapistinizle bazı değişiklikler yapmayı veya daha etkili olabilecek farklı bir yaklaşım denemeyi değerlendirebilirsiniz.
Gizlilik
Terapi sürecinde olan her şeyin gizliliği esastır. Hasta-hekim mahremiyeti yasa ile de korunmaktadır. Bunun tek istisnası vardır. Kişinin kendine ve bir başkasına zarar verme tehdidi olduğu durumlarda güvenlik açısından bildirimi zorunludur.