Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Motivasyonel görüşme değişim odaklı, işbirliğine dayalı ve belirli bir hedefe yönelik etkili bir iletişim tarzıdır. Kişinin kendi değişim gerekçelerini keşfetmesini sağlayarak motivasyonunu güçlendirmeyi hedefler. Bunu kabul ve şefkat atmosferi içinde yapar.

Motivasyonel görüşme etkin dinlemenin olduğu, sonunda gerekirse tıbbi bilgilerin paylaşıldığı bir süreçtir. Kişinin saygınlığı ve özerkliğinin korunmasına özen gösterilir. Terapist akıl ve nasihat vermekten, kişiyi sorunları ile yüzleştirmekten kaçınır. Terapide kişinin kendi içsel kaynaklarını ve sahip olduğu değerleri kullanarak değişime yönelik motivasyonunu arttırmaya çalışılır.

Motivasyonel görüşme, soruna yönelik değişimle ilgili kararsızlık yaşayan, karmaşık duyguları olan, kendine güveni az olan, karamsar ve değişime isteksiz kişiler için oldukça yararlıdır.

Motivasyonel görüşme hastayla işbirliğine dayalıdır. Hastayı kendi yaşamının uzmanı olarak kabul eder. Keşif: İnsanlar değişim için gerekli içsel kaynaklara ve becerilere sahiptir. Motivasyonel görüşme, değişim gerekçelerini keşfetmek için kişinin önceliklerini ve değerlerini ortaya çıkarır. Kabul: Motivasyonel görüşmede terapist yargılayıcı olmayan bir tutum sergiler, kişinin bakış açısını ve deneyimlerini anlamaya çalışır, empati yapar, kişinin güçlü yönlerini vurgular ve değişim konusundaki kararına saygı duyar. Merhamet: Motivasyonel görüşmede terapist, hastanın refah ve iyiliğini destekler, teşvik eder.

Motivasyonel görüşmede terapist açık uçlu sorularla hastanın keşif sürecini destekler. Hastanın güçlü yönlerini açığa çıkarmasını sağlar. Hastaya anlaşıldığını hissettirir, empati yapar. Hastanın söylediklerine saygı duyarak bilgisini paylaşır. Değişimi destekler.

Motivasyonel görüşme çoğunlukla bağımlılık tedavi ve terapi sürecindeki ilk adımdır. Maalesef değişimi kabul etmeden tedavi ve terapiye başlamak, terapi başarısını olumsuz etkilemektedir.