Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi, sagliklarinin gelistirilmesi ve korunmasini amaçlayan tekniklerin genel adidir. Yaklasimi farkli olan birçok psikoterapi çesidi vardir. Kisi ve duruma bagli olarak en uygun psikoterapi yöntemi terapistiniz tarafindan size önerilecektir. Çogu zaman terapistler tekniklerin kombinasyonunu kullanir. Öncelikle akla psikoterapi denilince akil hastaligi veya mental bozukluklar gelmektedir. Psikoterapi sadece akil hastaligi olanlar için degildir. Psikoterapi herhangi bir yasam zorlugu, stres ve iliskilerinde çatisma yasayan herkese iyi gelmektedir. Psikoterapi; bireysel, çift, aile ve grup terapileri dahil olmak üzere farkli formatlarda sunulur ve tüm yas gruplari için etkili olabilir.
Psikoterapi Hangi Durumlarda Gerekli Olur?
* Iliskinizde, ailenizde veya sosyal hayatinizdaki kisisel çatismalar
* Is veya zorlu durumlar nedeniyle yasanan kaygi ve stresle basetme
* Sevdiginiz birinin ölümü, küslük, ayrilik, terkedilme, is kaybi, iflas, gibi büyük yasam olaylariyla basa çikma
* Aldatma, aldatilma, ihanet, bosanma gibi iliskide yasanan zorluklar
* Öfke, sinirlilik, tahammülsüzlük, kontrol kaybi gibi yikici davranissal tepkileri yönetmek
* Kanser, uzun süreli (kronik) agri ve islev kaybina neden olan ciddi bir saglik sorunuyla basetmek
* Fiziksel veya cinsel taciz, istismar.
* Fiziksel ve psikojenik nedenli cinsel sorunlar
* Uykusuzluk, uykuya dalmakta zorlanma, uyku bölünmesi gibi uyku sorunlari
* Alkol ve her türlü madde kullanimina bagli sorunlar
* Kumar, oyun, alisveris ve internet bagimliligi gibi davranissal bagimliliklar
Psikoterapi Mi İlaç Mı Daha Etkili Olur?
Psikoterapi, antidepresan ve kaygi giderici ilaçlar kadar etkili olabilmektedir. Hatta travma sonrasi stres bozuklugu gibi bazi durumlarda ilaçlardan daha üstündür. Bununla birlikte, bazi durumlarda mutlaka bir ilaç tedavisi gereklidir. Terapi ve ilaç tedavisinin birlikte uygulandigi durumlarda söz konusudur. Özel durumunuza bagli olarak tedavi ve terapi alternatifleri imkan ve kosullariniz gözetilerek belirlenmektedir.
Psikoterapinin Riski Var Mıdır?
Psikoterapi almanin neredeyse hiçbir riski yoktur. Terapi sirasinda açiga çikan bazi deneyim ve duygulariniz geçici bir süre rahatsizlik verebilmektedir. Dönüsümün hedeflendigi yerlerden biri de bu rahatsizligin yasandigi durumlardir.
Terapist Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Psikoterapist seçiminizde kisinin geçmisini, egitimini, sertifikasini ve ruhsatini mutlaka kontrol edin. Terapi sürecinin basarisini belirleyen en önemli sey terapist ve danisan arasindaki güven zemininde olusan iliskidir. Psikoterapist genel bir terimdir. Ülkemizde ruh sagligi çalisanlari olan psikiyatri uzmani, klinik psikolog, psikiyatri hemsiresi, sosyal hizmet uzmaninin kullanabildigi ancak resmiyeti olmayan bir unvandir. Maalesef ülkemizde ruh sagligi yasasi olmadigindan güvensiz bir ortam söz konusudur. Muayenehaneler haricinde psikoterapi merkezi adini kullanan kurumlarin denetimi olmadigindan fazlaca suistimale açiktir.
Terapi Ücretleri Ne Kadar?
Türkiye'de muayenehanelerde yapilan islemler SGK kapsaminda degildir. Terapi seans ücretleri yapilan terapiye göre degisebilmektedir. Detayli bilgi için asistanimizla iletisime geçebilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Terapiyi Karşılar Mı?
Sahip oldugunuz özel saglik sigortasi kapsaminda terapi seans ücretlerinin tamami yillik belirli seans sayisina kadar karsilanmaktadir. Ödeme yaptiktan sonra sigorta sirketinizden tahsil edebilirsiniz.
Psikoterapi Seansları Nasıl Belirlenmektedir?
Ilk görüsme degerlendirme seansidir. Durumunuz ve sorununuz belirlenerek tanisal degerlendirme yapilir. Terapistinizin durum ve endiseleriniz konusunda en iyi yaklasimi belirlemesi birkaç seans alabilir. Ilk seans genellikle anlasildiginizi hissetmeniz, terapistinizin yaklasiminin ve kisiliginin size uygun olup olmadigini görmeniz için yeterli olmaktadir. Ne tür bir terapi kullanilacagi, tedavi hedefleriniz, seanslarin süresi, kaç terapi seansina ihtiyaciniz oldugunuz gibi merak sorulari sormaktan çekinmeyin. Kendinizi rahat hissetmiyorsaniz bunu mutlaka terapistinize ifade edin, baska bir terapist seçenegini degerlendirmeniz uygun olabilir.
Psikoterapi Süresi
Seanslar yaklasik 45 ila 60 dakika sürmektedir. Sikligi duruma ve ihtiyaca göre haftada 2'den ayda 1'e kadar degisebilmektedir. Terapi süresi çogu durumda 8-12 seans sürerken, duruma bagli olarak 1 seneyi geçebilir.
Psikoterapi Nasıl İlerler?
Psikoterapi sirasinda terapistiniz sizi duygulariniz, düsünceleriniz ve sizi rahatsiz eden seyler hakkinda konusmaya tesvik eder. Duygularinizi ifade etmekte zorlaniyorsaniz endiselenmeyin. Terapistiniz güven ve rahatlik kazanmaniz için yardimci olacaktir. Psikoterapi yogun duygusal paylasimlar içerdiginden bazi seanslarda aglayabilir üzülebilir, öfke patlamalari yasayabilirsiniz. Bazi seanslardan sonra fiziksel olarak bitkin hissedebilirsiniz. Terapistiniz bu duygu ve tepkilerinizle basetmenize yardimci olmak için oradadir. Terapistiniz sizden terapide ögrendiklerinize dair planlanmis aktivite ve uygulamalar yapmanizi isteyebilir. Terapi sirasinda endiselerinizi gidererek duygularinizi, düsüncelerinizi, davranislarinizi ve hatta inançlarinizi degistirmeye, sorunlarinizla basetme becerilerinizi gelistirmeye yardimci olabilir. Psikoterapiden en iyi sekilde yararlanmak için terapistinize karsi rahat olmaniz, açik ve dürüst olmaniz, tedavi planiniza uyum göstermeniz, degisim konusunda sabirli olmaniz, tedavi sürecinizde aktif olmaniz, seans aralarinda planladiginiz egzersiz ve aktiviteleri yapmaniz önerilmektedir. Terapiden fayda görmediginizi düsünmeye basladiginizda terapistinizle bunu paylasmaniz uygun olur. Terapistinizle bazi degisiklikler yapmayi veya daha etkili olabilecek farkli bir yaklasim denemeyi degerlendirebilirsiniz.
Gizlilik
Terapi sürecinde olan herseyin gizliligi esastir. Hasta-hekim mahremiyeti yasa ile de korunmaktadir. Bunun tek istisnasi vardir. Kisinin kendine ve bir baskasina zarar verme tehditinin oldugu durumlarda güvenlik açisindan bildirimi zorunludur.