Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kadında Orgazm Bozukluğu

Cinsel uyarılma sonrası hazzın en yüksek noktasında genital bölgede yoğun olarak hissedilen minik kasılmalara orgazm denir.Bu kasılmaların gücü ve şiddetine bağlı olarak orgazm sonrası karın ağrısı meydana gelebilir.

Orgazm süresi kadınlarda değişkendir.Kadınların fizyolojisi erkeklerden farklı olduğu için peşpeşe orgazm olabilmektedirler.Kadın cinsel organı olan vajinanın üst kısmında sinir dokusundan zengin mercimek büyüklüğünde klitoris denen bir yapı vardır.Cinsel bölgelerden başlayarak tüm vücutta hissedilmektedir.Klitoris bölgesi cilt dokusunun altında vajinayı çepeçevre sarmaktadır.Klitorisinin kuşattığı vajinanın sinirden zengin dış kısmı ve klitorisinin kendisi cinsel uyaranlarla uyarılarak orgazm deneyimlenebilir.Ancak orgazm evresine ulaşabilmek için yeterli süre ve yeterli yoğunlukta uyarı gereklidir.

Her 5 kadından birinde orgazm bozukluğu vardır.Hiç orgazm olunmamış duruma primer anorgazmi denirken, daha önce olmuş ama şu anda olunamayan duruma sekonder anorgazmi denir.Bazı durumlarda orgazm mümkünken cinsel birleşmede mümkün olmayabilir.Cinsel birleşme sırasında orgazm taklidi kadınlar tarafından partnerinin memnuniyeti için sıklıkla yapılmaktadır.

Uyarılma aşamasındaki eksiklikler ve sorunlar orgazm evresini etkilemektedir.Kadınların büyük bir kısmı cinsel hayatında hiç orgazm yaşamadığını ifade ederken, bir kısmı da önceden yaşadığını ancak sonradan sorun olduğunu belirtmektedir.

Orgazm bozukluğu genel ya da duruma bağlı olabilir.Genel orgazm bozukluğunda hiçbir şartta, orgazm olunamaz.Durumsal orgazm bozukluğunda ise ancak bazı koşullarda orgazm olunabilmektedir.Orgazm bozukluğu orgazmın yarım kalması olarak sıklıkla ifade edilmektedir.Aslında orgazm evresine gelinemeden uygun ve yeterli cinsel uyarı eksikliğine bağlı cinsel haz bloklanmıştır.

Orgazm Bozukluğu Tedavisi

Orgazm Olamama Tedavisi

Her tedavide olduğu gibi önce sorunun nedeni tespit edilerek uygun tedavi planlanır.Öncelikle bedensel bir hastalığa yönelik bir bozukluk varsa o belirlenir.Eşiyle olan ilişkisindeki sorunlara bağlıysa çift terapisi ile bu sorunlar giderilmeye çalışılır.

Tedavide hedef orgazmı kolaylaştıran cinsel uyarıyı ve uyarılmayı artırmaktır.Maalesef orgazm aşısı denilen cerrahi dolgu operasyonları ile sağlıklı beden bütünlüğüne zarar verilmektedir.G noktası denilen sabit bir nokta olmadığı halde G noktası büyütme işlemi denilen operasyonla normal sağlıklı vajina dokusundaki damar sinir yapısı değiştirilmeye çalışılmaktadır.Bu işlem tam tersine oradaki sinir ve damar yapılarına zarar vererek his kaybına yol açabileceği gibi cinsel birleşmede ağrılı durumlara da neden olabilmektedir.

Orgazm Bozukluğu Cinsel Terapisi

Orgazm Olamama Cinsel Terapi

Uyarılma azlığı veya eşinde erken boşalma varsa buna yönelik tedavi yapılır.

Orgazm bozukluğunda cinsel terapi ile çeşitli eğitim ve egzersizler planlanarak orgazm olma hedeflenir.

Erkek Orgazm Bozuklukları

Erkekte orgazm bozukluğu, ketlenmiş orgazm, gecikmiş ejakülasyon veya geç ve güç boşalma olarak da ifade edilmektedir.Erkekte orgazm bozukluğu, kişinin yaşı göz önüne alındığında olağan bir cinsel uyarılma evresi sonrası yoğunluk ve süre açısından yeterli olduğu düşünülen cinsel etkinlik sırasında, sürekli ya da yineleyici bir biçimde orgazmın gecikmesi veya hiç olmamasıdır.Erkek cinsel birleşme sırasında orgazm evresine çok güç ulaşır ya da ulaşamaz.

Erkekte orgazm bozuklukları geç boşalma, zevk almaksızın boşalma ve doyumsuzluk olmak üzere farklı biçimde ortaya çıkmaktadır.Orgazm ile ejakülasyonun yani boşalmanın ayırt edilmesi gerekir.Bazı boşalmalarda meni penisten dışarı atılamaz, prostata doğru geri gider.Bunun altında çoğu zaman bir hastalık mevcuttur.

Geç boşalmada ise erkek doruk noktasına yani orgazma hiç ulaşamaz ya da çok geç ulaşır.Orgazm olabilmek için uzun ve yoğun bir uyarılma sürecine ihtiyaç duyar.

Mastürbasyon, uyku ve cinsel ilişki sırasında boşalmanın hiç olmaması ya da kısmen oluşması biçiminde görülebilir.Bu bozukluk genellikle aşırı kontrollü ve kendini cinselliğe bırakmakta güçlük çeken, cinsel partnerine öfke ve düşmanlık duyguları içinde olan erkeklerde görülmektedir.Eşini hamile bırakma korkusu içinde olan erkeklerde de eşine ilginin kaybolması sonucu bu bozukluk gelişebilmektedir.

Boşalma hiç olmuyor ise bu psikojenik değil organik bir sorun düşündürmektedir.Prostat ameliyatı, diyabet ve nörolojik bazı hastalıklar boşalmamaya yol açabilir.Bazı ilaçlar boşalmayı geciktirebilmektedir.Aşırı alkol alımına bağlı olarak geç boşalma gelişebilmektedir.

Yaşam boyu orgazm bozukluğu daha ciddi bir sorunu işaret etmektedir.Bu erkekler çok katı kuralları olan bir çevreden geliyor olabilirler.Cinselliği kötü, günah ve genital bölgeleri kirli olarak algılıyor olabilirler.Ayrıca suçluluk duyguları da yaşıyor olabilirler.Bu kişilerin partnerleri ile ilişkilerinde genellikle yakınlaşmayla ilgili sorunlar bulunmaktadır.

Fizyolojik orgazm bozukluğu çok nadir görülmektedir ve erkek hiçbir şekilde haz almamaktadır.Fizyolojik orgazmda geç ve kısmi boşalmadan farklı olarak boşalma normaldir ancak kişi zevk duygusu yaşamamaktadır.

Doyumsuzlukta ise bazı erkekler orgazm olmalarına rağmen orgazm duygusundan yeterli doyum alamamaktadırlar.