Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pika rahatsızlığı, insanların gıda olmayan nesneleri tükettikleri bir yeme bozukluğudur. Hastaların en yaygın olarak tükettikleri nesne topraktır. Bu hastalık, jeofaji adıyla da bilinir. Pika hastaları, normalde tüketilmeyen öğeleri yemek için dürtülenirler ve kendilerine engel olamazlar. Genelde bu dürtüler, kandaki demir ve çinko eksikliğinden kaynaklanır. Bunun dışında psikolojik rahatsızlıklar da pika hastalığına yakalanmaya sebep olabilir. En az zarara yol açan pika hastalığı türü ise buz yeme alışkanlığıdır. Toprak ve buz dışında sıkça tüketilen nesneler şunlardır:

  • Kil
  • Boya
  • Kursun
  • Saç
  • Kül
  • Kumaş
  • Kağıt
  • Dişki

Kişiler, eğer gıda olmayan nesneleri 1 aydan fazla süreyle sıkça tüketiyorsa, pika hastalığı tanısı alabilir. Herhangi bir kişide bu alışkanlıkları gözlemliyorsanız ya da kendinizde bu tür dürtüler fark ediyorsanız, bir doktorla iletişim kurmanız gerekmektedir.

Randevu Talep Et

PIKA Toprak Yeme Hastalığı Kimlerde Görülür?

Pika hastalığı, çoğunlukla 1-6 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Bu yaş grubundaki çocukların ortalama %20’si gıda olmayan öğeleri yer. Bu, anormal karşılanmaması gereken bir durumdur. Çocuklarınızı genellikle tırnaklarını, oyuncaklarının saçlarını ya da kağıtlarını yerken görebilirsiniz. Bu durumlarla karşılaştığınızda, çocuğunuza her nesnenin yemek olmadığını ve bu alışkanlığın zararlı olduğunu anlatmalısınız. Böylece pika hastalığına yakalanmalarının önüne geçebilirsiniz. Ancak bu durum sıkça tekrarlanıyorsa, durum tehlikeli bir hal alabilir ve bir doktora danışmanız gerekir.

Demir eksikliği anemisine sahip insanlarda toprak yeme alışkanlığı görülebilir. Kanlarında demir ve çinko eksikliği olan hastalar, vücutlarındaki bu eksiklikleri karşılamak amacıyla toprak yeme isteği duyarlar.

Nadir olsa da hamile olan insanlarda, normalde yenilmeyecek nesneleri aşerme durumu gözlemlenebilir. Toprak, kurşun, boya, kağıt gibi nesneleri tüketmek için karşı konulması zor bir istek duyarlar. Bu isteklerine yenik düşüp düzenli olarak bu nesneleri yemeye başlarlarsa, pika hastalığına yakalanabilirler.

Psikolojik rahatsızlıkları veya zihinsel engellilikleri olan kişiler de pika hastalığına sahip olabilir. Bu kişiler, travmalarının etkisiyle gıda olmayan nesneleri yemeye başlayabilir veya zihinsel engellerinden kaynaklı olarak bilinçsiz bir şekilde bu hastalığa yakalanabilirler.

PIKA Toprak Yeme Hastalığı Nelere Sebep Olur?

Gıda olmayan nesneleri tüketmek insan sağlığı için son derece zararlıdır. Başlangıçta mide rahatsızlıkları, karın ağrısı, kusma, kabızlık ya da ishal gibi semptomlar görülür. Pika hastalığına uzun süre maruz kalan kişilerde ise çok daha tehlikeli rahatsızlıklar oluşabilir. Bu rahatsızlıklardan bazıları şunlardır:

  • Bağırsak tıkanması
  • Bağırsak yırtılması
  • Parazitlenme ya da enfeksiyon kapma
  • Kurşun zehirlenmesi
  • Ağır metal zehirlenmesi
  • Ülser
  • Yüksek kan potasyumu
  • Kardiyak aritmi

Bu gibi rahatsızlıklar tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle pika hastalığı tanısı konulduğunda, tedaviye bir an önce başlanması gerekmektedir.

PIKA Toprak Yeme Hastalığının Tedavisi

Pika rahatsızlığının sabit bir tedavisi yoktur. Hastanın tükettikleri nesneye göre tedavi şekli de değişir. Örneğin toprak yiyen bir pika hastası demir eksikliğine sahipse, demir ihtiyacının karşılanması sağlanır. Kurşun tüketen bir hasta da kurşun zehirlenmesi yaşayabilir ve bu durumda buna yönelik tedavi uygulanır. Çoğunlukla ilaçlı tedavi yöntemi tercih edilir. 2000 yılından sonra yapılan bir çalışmayla, multivitamin takviyesinin pika hastalığı tedavisinde kullanılabileceği keşfedilmiştir. Bu tedavi yöntemlerinden hangisinin uygulanacağı, doktorlar tarafından yapılan kan tahlili ve röntgen sonuçlarına göre belirlenir.

Pika rahatsızlığının tedavisi, hastalığın oluşma nedenine göre de değişiklik gösterebilir. Doktorlar, psikolojik rahatsızlıklardan kaynaklı olarak bu hastalığa yakalanan kişileri psikiyatristlere veya psikologlara yönlendirebilir. Hastalar, terapi gördükten sonra normalde tüketilmeyen nesneleri yeme alışkanlığından kurtulurlar. Ancak yine de vücutlarında oluşan semptomlardan kurtulmak için tedavi görmeye devam ederler.

Bu hastalık, çocuklarda ya da hamilelerde görülüyorsa, çoğu zaman tedaviye ihtiyaç duyulmadan geçer. Bu durumda pika, geçici bir dönemdir ve dönem sona erdiğinde alışkanlıklar da sona erer. Ancak hastalar, zihinsel engellerden kaynaklı sebeplerle pika hastalığına yakalanmışlarsa, tedavi edildiklerinde sadece semptomlardan kurtulurlar. Yani iyileşseler bile pika hastalığına sahip olmaya devam edebilirler. Bu hastaların, gıda olmayan besinleri tüketmesini engelleyebilmek için sürekli olarak gözlemlenmeleri gerekir.