Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ruminasyon Bozukluğu

Ruminasyon bozukluğu, hastaların yedikleri yemekleri kusup ardından tekrar çiğneyip geri yutması ile tanımlanır. Latince “gevis getirme” anlamına gelen “ruminare” kelimesinden türetilmiştir. Bu hastalığa sahip kişiler, yedikleri hemen hemen her türlü yiyeceği kusarlar. Genellikle anoreksiya nervoza veya bulimia nervoza gibi diğer yeme bozukluklarıyla karıştırılabilir. Yetişkinlerde sıklıkla bu hastalıklarla birlikte görülse de her zaman böyle bir ilişki yoktur. En az bir ay boyunca yemekleri kusup tekrar çiğneyip yutan kişilere ruminasyon bozukluğu tanısı konabilir. Yemek yedikten hemen sonra ya da en geç 1-2 saat içinde kusma gerçekleşir.

Ruminasyon Bozukluğu Kimlerde Neden Görülür?

Ruminasyon bozukluğu genellikle bebeklerde ya da çocuklarda görülür. En çok zihinsel engelli bebeklerde rastlanır. Hastalık, bir çok farklı sebepten kaynaklanabilir. Kazara yedikleri besinleri kusan ve çiğneyip tekrar yutan çocuklar, eğer ebeveynleri tarafından ihmal edilirse, bunu alışkanlık haline getirebilir. Dolayısıyla ruminasyon bozukluğuna öğrenilen bir davranış olarak da bakılabilir. Ayrıca, kanda eksik olan demir, çinko veya hemoglobin eksikliklerinden dolayı da bu durum başlayabilir.

Küçük yaş grubunda görüldüğü kadar sık olmasa da yetişkinlerde de ruminasyon bozukluğu görülebilir. Yetişkinlerin, kustuktan sonra çiğnedikleri besinleri yutmalarındansa tükürmeleri daha yaygındır. Yetişkinlerde genellikle çok stresli dönemlerde ortaya çıkar. Bazı kaynaklarda, kadınlarda daha sık rastlandığı da belirtilmektedir.

Bunun dışında psikolojik rahatsızlıklar ya da zihinsel engellilikler de ruminasyon bozukluğuna yol açabilir. Ancak bu faktörlerin doğrudan etkili olduğundan emin olmak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Randevu Talep Et

Ruminasyon Bozukluğu Nelere Yol Açar?

Ruminasyon bozukluğu, kişilerde bir takım semptomların belirmesine yol açar. Bu semptomlardan bazıları şunlardır:

  • Zahmetsiz bir şekilde kusma
  • Karnı ağrısı
  • Ağız kokusu
  • Diş çürümesi
  • Mide bulantısı
  • Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıkları
  • İstenmeyen kilo kaybı
  • Yemek borusu zedelenmesi

Ruminasyon bozukluğu ile birlikte hastalarda bu semptomlar dışında psikolojik rahatsızlıklar da gelişebilir. Hastalar, yemek yedikten kısa bir süre sonra kusacaklarını bildikleri için toplum içinde yemek yemekten kaçınabilirler. Bu durum devam ettikçe hastalar kendilerini toplumdan izole edebilir ve büyük ölçüde özgüven kaybı yaşayabilirler.

Hastalığın yol açtığı fiziksel ya da psikolojik sorunlar, tıbbi müdahale gerektirecek kadar önemli olabilir. Bu rahatsızlığa sahip olduğunuzu düşünüyor ya da çocuğunuzda bu rahatsızlığı gözlemliyorsanız, en kısa zamanda bir doktora başvurmalısınız.

Ruminasyon Bozukluğu Tedavisi

Ruminasyon bozukluğu, tıpkı diğer hastalıklar gibi erken teşhisle daha kolay tedavi edilebilir. Doktorlar, hastalığın teşhisini koymak için sizden semptomları anlatmanızı ve bu semptomların ne kadar süredir devam ettiğini öğrenmek isteyecektir. Ardından tahlillerinizi yaptırırsınız. Bu işlemler sonucunda ruminasyon bozukluğu tanısı konulursa, tedavi süreci başlar.

Ruminasyon bozukluğunun en kolay ve etkili tedavisi diyafram solunum eğitimi ile sağlanır. Bu eğitim sayesinde hastalar derin nefes almayı ve nefes alırken diyaframlarını esnetmeyi öğrenir. Bu şekilde, yemek yedikten sonra oluşan kusma refleksinin önüne geçilmiş olur. Ayrıca hastaların yemek yedikleri ortamlarda dikkat dağıtıcı nesneler bulunmaması ve stresten uzak durmaları tedavi sürecinde önemli yöntemlerdendir. Bu hastalıkta ilaç yalnızca hastalığın yan etkilerini tedavi etmek için kullanılır. Kusulduktan sonra çiğnenip tekrar yutulan yemek alışkanlığını sonlandırabilecek bir ilaç mevcut değildir.

Yukarıdaki tedavi yöntemleri sonuç vermezse, ruminasyon bozukluğunun psikolojik rahatsızlıklar sebebiyle oluştuğu düşünülebilir. Bu durumda doktorlar hastalarını psikiyatristlere veya psikologlara yönlendirir. Hastalar, terapi görerek ruminasyon bozukluğunun altında yatan sebebi keşfeder ve buna uygun yeni bir tedavi planı uygulanır.