Tıkanırcasına yeme bozukluğu, aç olunmasa dahi aşırı derecede yiyecek tüketimi ve yemek tüketiminin durdurulamaması ile karakterize bir yeme bozukluğudur. Tıkanırcasına yeme bozukluğu, DSM-5 kapsamında resmi olarak tanınan en yeni yeme bozukluklarından biridir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler, aşırı yemek tükettiklerinden sonra telafi yoluna gitmezler ancak suçluluk ve utanç hissedebilirler. Strese maruz kalındığında aşırı yeme dönemi tetiklenebilir.
Bu yeme bozukluğuna sahip olan kişilerin çoğunda fazla veya aşırı kilo sorunu olsa da aşırı kilo ayırt edici bir nitelik taşımaz. Aşırı yeme nöbetleri, hem kısa süreli periyotlarda çok fazla yemek tüketilmesi hem de yemek tüketirken kontrolü kaybetmekle karakterizedir. Bir kişide tıkanırcasına yeme bozukluğu nöbetlerine, normalden çok hızlı yemek, rahatsızlık hissedene kadar yemek, aç hissetmiyorken çok miktarda yemek, çok yemek tüketiminden utanç hissedildiği için yalnızken yemek ve öğünlerden sonra suçlu hissetmek gibi durumların en az üçü eşlik eder.
Randevu Talep Etme
Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu Belirtileri
Tıkanırcasına yeme bozukluğu olan kişiler çeşitli duygusal ve davranışsal belirtiler gösterebilirler. Belirtiler ve belirtilerin şiddeti bu hastalığın seyrine göre değişebilir. Hastalığın ciddiyeti, nöbetlerin tekrarlanma sıklığı ile ilişkilidir. En sık görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- 2 saatte bir gibi belirli bir zaman diliminde aşırı yemek tüketimi
- Tamamen tokken ya da aç değilken yemek yeme
- Yemek yerken kontrolü kaybetme hissi, kendini durduramama
- Yeme periyotları içerisinde çok hızlı tüketim
- Yalnızken ya da gizli gizli yemek yeme
- Sık sık diyet uygulama çabasına girip sonuç alamama
- Aşırı doygunluk hissedene kadar yemeye devam etme
- Yeme nöbetlerinin ardından depresif, utanmış ve suçlu hissetme
Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu Nedenleri
Kesin nedeni bilinmeyen bu rahatsızlık için genetik, biyolojik, psikolojik unsurların risk faktörü olabildiği bilinmektedir. Ebeveynler ya da aile bireyleri arasında yeme bozukluğunun bulunması, depresyon semptomlarının olması, uzun süreli strese maruz kalınması, hormonal düzensizlikler, kendini beğenmeme ve özsaygının düşüklüğü gibi çeşitli nedenler bu sorunun oluşumunu tetikleyebilir. Aşırı yeme bozukluğunun depresyon, bipolar bozukluk, kaygı ve madde kullanım bozuklukları ile eş zamanlı görülmeleri mümkündür.
Tüm yeme bozukluklarında olduğu gibi, tıkanırcasına yeme bozukluğu tedavisi kapsamında da MODA Psikoterapi & Psikiyatri Kliniği uzmanlarından destek alınabilir. Yaşam kalitesini ve sağlığı etkileyen bu psikiyatrik sorunun üstesinden gelinebilir.