Genel Bakış
Eskiden manik-depresif hastalık olarak bilinen Bipolar Bozukluk, kişinin ruh hali ve enerjisinde şiddetli değişikliklerle karakterize olan ve kişinin yaşamını zorlaştıran mental bir bozukluktur. Bu değişiklikler süreleri ve yoğunlukları bakımından orantısız olmakla birlikte kişilerin günlük yaşamını derinden etkilemektedir. Aşırı enerjik, saldırganlık, çekingenlik, üzüntü, depresyon ve ilgi kaybı Bipolar Bozuklukların değişkenliklerine bağlı dönemsel belirtilerdir. Bipolar Bozukluklar belirtilere ve özelliklerine göre farklı tiplerde sınıflandırılır.
Hipomani daha az yoğun ve daha kısa süreli, hafif düzeyde bir mani biçimidir. Mani ve hipomani arasındaki en önemli fark, hipomanide kişilerin günlük yaşamlarında belirgin bir bozulmaya neden olacak veya hastaneye yatmalarını gerektirecek şiddetli bir durum yaşanmaz. Kişiler genellikle kendini iyi durumda, faaliyetlerinde verimli ve ilişkilerinde sosyal hissederler. Davranışta veya düşüncede ciddi bir bozulma yoktur. Hipomani, Bipolar II bozukluğunun tanımlanmasında önemli bir belirtidir.
Majör Depresyon, en az iki haftalık süre boyunca hareket ve düşüncede yavaşlamayla ağırlaşan ilgisizlik, zevk kaybı, karamsarlık, intihar düşünceleri gibi duygu durumlar ile kademeli gelişen aşırı bir düşüş halidir. Depresyon, kişinin kontrol edemediği, kendisinin ve çevresindekilerin acı hissettiği, dünyayla yaşamsal bağının koptuğu ciddi bir ruhsal evredir. Depresyonun birçok klinik biçimi vardır. Bipolar depresyonun özgül bir belirtisi olmamasına ek olarak kişilerde iştah veya kiloda önemli bir değişiklik, çok fazla uyku veya hiç uyuyamama, huzursuzluk veya hareket yavaşlığı, yorgunluk veya enerji kaybı, değersizlik veya aşırı suçluluk, odaklanamama veya kararsızlık gibi düşüncelerle birlikte tekrarlayan intihar düşünceleri görülebilir.
Bipolar Bozukluk II Nedir?
Bipolar II Bozukluk, serbest aralıklarla en az bir hipomani atağı (en az dört gün hafif mani semptomları mevcut olmalıdır) ve en az bir majör depresyon atağının birlikteliğiyle kendini gösteren bir bozukluktur. Kişiler hipomanide manik dönemlere benzer coşkulu, canlı ve enerjik hissederler ancak davranışları daha az aşırılık göstermektedir. Bipolar I Bozukluğunun aksine, Bipolar II Bozukluğu, hastalarda hiçbir zaman manik bir dönemin olmaması ile karakterizedir.
Randevu Talep Et
Bipolar II Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Bipolar II Bozukluğu, depresif ve manik evrelerle değişkenlik gösteren ancak manik evrelerin daha az belirgin olduğu mental bir bozukluktur. Daha hafif manik dönemlerin, hipomani olarak adlandırıldığı süreçte hastalar kendilerini çok iyi ve alışılmadık şekilde keyifli hissedebilir. Oldukça enerjik ve umursamaz davranıp, etraflarındaki kişilerle sık sık tartışabilirler. Bu rahatsızlıkta kişilerin günlük yaşamı çok fazla etkilenmediği için tedaviyi sık sık bırakabilir ya da hastalığa karşı daha fazla reddedici olabilirler. Hipomani yoğunluğu çok hafiftir ve bu nedenle depresif dönem olmadan neredeyse ayırt edilemez, ancak depresif evre başladığında, kişilerde özgüven eksikliği, kayıtsızlık, üzüntü, bunalım, düşünce ve harekette yavaşlama, uyku ve iştah problemleri gibi şiddetli belirtiler ortaya çıkabilir. Manik evre ne kadar yüksekse, depresyon o kadar derin olacaktır. Dolayısıyla, ruh hali oldukça doğal görünse bile bazı kişilerde dönemler arasındaki geçişler çok ani olabilmektedir.
Bipolar Bozukluğun Tedavisi Nedir?
Bipolar Bozukluğun tedavisinde genellikle duygudurum düzenleyicileri (lityum, valproik asit, karbamazepin, lamotrijin gibi), antipsikotikler (ketiapin veya olanzapin gibi), benzodiazepinler ve hekimin hastaya uygun gördüğü diğer ilaçlar kullanılır. Kişinin hastalığını öğrenmesi ve atak öncesi belirtileri farkederek önlemesi için psikoegitim ve psikoterapi çok yararlıdır.
Bipolar Bozukluk Neden Olur ve Tetikleyicileri Nelerdir?
Henüz Bipolar Bozukluğun nedeni tam olarak bilinmemesine rağmen, bozukluğun genetik bozukluk, çevresel faktörler, zorlu yaşam olayları, stres ve travma ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu bozukluğa sahip bireylerde beyin hücrelerinin fonksiyonlarında biyolojik bozukluklar ve genetik anormallikler tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalar ile hastalığın çoğunlukla ailesel geçişli olduğu desteklenmiştir.
Bipolar Bozukluğun Tetikleyicileri;
- Stres
- Alkol ve sigara
- Uyarıcı ve uyuşturucu madde kullanımı
- Uyku bozuklukları ve düzensizlikleri
- Tetikleyici başka bir hastalık
- Bazı ilaçlar
- Bununla birlikte Bipolar Bozukluk tetikleyiciler olmadan da görülebilmektedir.