Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

VAJİNİSMUS NE DEMEK?

Vajinismus, cinsel birleşme denemesi sırasında oluşan korku ve kaygıya bağlı İSTEMSİZ genital bölge kasılmalarıdır. Kadın, kendi isteğiyle bedenini kasmamaktadır. Bir tür fobidir. Sadece cinsel birleşmeyle sınırlı değil, jinekolojik muayeneden de korku vardır. Bu korku ve kaygı nedeniyle kadın, kendi cinsel organına dahi dokunmaktan kaçınır. Kaçınma o kadar fazla olabilir ki, asla kendi cinsel organına bakamaya kadar varabilir.

Vajinadaki kasılma nedeniyle çoğu kadında cinsel birleşme olmaz. Bazı kadınlarda zorlamayla giriş olsa da birleşmeler ağrılı ve acı vericidir.

VAJİNİSMUS BELİRTİLERİ

Belirtiler çoğunlukla birleşme denemesi veya jinekolojik muayene sırasında ortaya çıkar.

  • Birleşme korkusu ve kaygısı
  • Cinsel bölgede kasılma
  • Bacaklarda kasılma ve bacak kapama
  • Partneri veya eşi itme
  • Titreme
  • Çarpıntı
  • Terleme
  • Bulantı, kusma
  • Fenalık hissi
  • Ağlama
  • Dokunmaktan, aydınlıktan ve meniden kaçınma

Randevu Talep Et

VAJİNİSMUS HASTALIĞI NEDİR?

Vajinismus, psikolojik ve toplumsal sorunlara bağlı gelişen biyolojik bir hastalıktır. Cinsellikle ilgili yanlış inançlar, toplumsal ve kültürel değerler vajinismus oluşmasında önemlidir. Ortadoğu toplumlarında kadınlarda çok sık görülmektedir. Evlilik öncesi her türlü cinsel yakınlaşmayı yasaklayan ama evlenince doğrudan cinsel birleşmeye zorlayan toplumsal değerlere çoğu kadın uyum sağlayamamaktadır. Bekaret, kızlık zarı, ilk gece korkusuna dair yanlış inançlar kadar cinsel istismar ve travmalar da vajinismusun önemli nedenleri arasındadır.

Çoğunlukla cinsel yaşamın başlangıcında, evliliğin ilk gecesinde, ilk cinsel birleşme denendiğinde ortaya çıkar.

Vajinismus olmayan sağlıklı bir cinsel yaşam varken, düşük, kürtaj, doğum, cinsel istismar, travma, taciz, zorlu jinekolojik muayene ve kadın doğum ameliyatları sonrasında da vajinismus ortaya çıkabilir.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ

Vajinismus, uygun şekilde tedavi edildiğinde %100 düzelen bir hastalıktır. Vajinismusun en etkili tedavisi cinsel terapidir. Çünkü sorun beyinde cinsel birleşmenin tehlikeli olarak algılanmasıdır, bu tehdit ve tehlike algısı çoğu zaman bilinçdışı bir süreçtir.

Vajinismus Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Maalesef çok fazla cerrahi operasyon ve uyuşturucu ilaç tedavileri kullanılmaktadır. Botoks iğnesinden bölgesel anestezi uygulamalarına, birçok uygun olmayan tedavi yöntemleri vardır. Bunlar, cinsel birleşme ve cinsel organına müdahale konusunda korkusu olan vajinismuslu kadını bir kez daha travmatize etmektedir.

‘’ Hızlı tedavi, yarım saatte vajinismus’tan kurtulun.’’

‘’ 3 günde vajinismusa son.’’ gibi

Kızlık zarı ameliyatları, vajinal buji tedavileri, botoks iğneleri, ilaçla bölgesel uyuşturma, hipnoz gibi hastanın korkusuna ve kaygısına müdahale etmekten uzak tedavilerden kaçınılmalıdır.

Vajinismus hastalığının kızlık zarı ile ilgisi yoktur. Fobisi olan birinin korktuğu varlık ve durumla yüzleştiğinde meydana gelen bedensel kasılmalarda kasılan organı kesmek ne kadar yanlış tedaviyse, diğer tüm cerrahi yöntemler de o kadar yanlıştır.

Randevu Talep Et

Vajinismus Tedavi

Vajinismusta en etkili tedavi hiçbir cerrahi işlemin olmadığı cinsel terapidir.

Tamamen kadının kontrolünde olan bir süreçtir. Korkusu ve kaygısının nedenleri tespit edildikten sonra, bu korku giderilerek aşama aşama kadının denetiminde cinsel birleşme gerçekleştirilmesine yönelik bir terapi yöntemidir.

Vajinismus Egzersizleri

Cinsel terapist, önce sadece kadına, daha sonra birlikte kadına ve erkeğe vajinismus egzersizlerini öğretir, haftalık ilerleme düzeyine göre egzersizler de cinsel birleşmeye doğru ilerler. Tedavi süresi, egzersizlerin ne kadar düzenli ve doğru yapıldığına bağlı olarak çiftin ilerleme düzeyine göre belirlenir. Tedavi yaklaşık 6-12 seans sürer.