Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Genel olarak; anksiyete bozuklukları aşırı miktarda var olan stres ve kaygı durumudur. Kaygı, bir kişinin tehdit edici bir olay veya durumla ilgili bakış açısından kaynaklanır. Bu durumlara karşı sağlıklı bakış açısı sergileyemeyen kişilerde de yoğun korku veya huzursuzluk belirtileri baş gösterebilir. Bu korku hali, günlük yaşamda faaliyet gösterebilme, sağlıklı sosyal ilişkiler kurabilme ve kendini ifade edebilme yeteneklerinin azalmasına neden olur. Bu kaygılara gelecekte meydana gelebilme olasılığı olan bir tehdit sebebi ile de meydana gelebilir.

Bir kişi başka bir tıbbi duruma karşı olan anksiyete bozukluğundan muzdaripse, bu tıbbi durumun varlığı hatta ihtimali bile doğrudan aksiyete yaşanmasına yol açar. Böyle durumlarda kaygı en baskın özelliktir. Bu kaygı ile panik atak ve obsesif kompulsif bozukluk gibi problemler de tetiklenebilir. Çeşitli hormonal sıkıntılar, genetik sebepler, yaşanan travmalar ve çevresel etkiler başka bir tıbbi duruma bağlı anksiyete bozukluğuna yol açabilir.

Başka Tıbbi Duruma Bağlı Anksiyete Bozukluğu Belirtileri

Anksiyetenin genel belirtileri arasında kas gerginliği, kalp çarpıntısı, terleme, baş dönmesi veya nefes almada güçlükler yer alır. Anksiyete bu fiziksel semptomlara ek olarak; huzursuzluğa, korkmaya, utanmaya ya da aşağılama korkusuna da yol açar. Başka bir tıbbi duruma bağlı anksiyete, birkaç farklı belirti sergileyebilir. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Dehşetle birlikte kalp çarpıntısı
  • Terleme
  • Bayılma hissi
  • Baş dönmesi
  • Panik atak
  • Üşüme hissi
  • Ellerde uyuşma
  • Mide bulantısı
  • Göğüs ağrısı
  • Boğulma hissi bulunur.

Bütün bu hisleri yaşayan ya da panik atak geçiren pek çok kişi kalp krizi geçirdiğini zannederek acil servislerden tıbbi yardım ister. Ve genelde buna bağlı olarak ölmek üzere olduklarını düşünürler. Bu da kişinin hayatında pek çok soruna yol açar. Bu insanlar sürekli olarak başlarına bir felaket gelmesini beklerler. Buna ek olarak sağlık, para, aile ya da iş ile ilgili endişeleri artar. Rahatlayamazlar, abartılı bir tepkiler gösterirler ve iyi konsantre olamazlar.

Randevu Talep Et

Başka Tıbbi Duruma Bağlı Anksiyete Bozukluğu Tedavisi

Çoğu zaman pek çok anksiyete bozukluğu türü kullanılan ilaçlarla etkili bir şekilde tedavi edilir. Belirli psikoterapi türleri de faydalı tedavi yöntemlerindendir. Çoğu zaman bu ilaçlar ve psikoterapiler bir arada kullanılmaktadır. Tedavi olmayan ve akışına bırakılan bütün anksiyete bozuklukları kronikleşme eğilimindedir. Bu nedenle psikologlardan alınacak uzman desteği ve tedaviler kritik seviyede önem taşımaktadır.

Başka bir tıbbi duruma bağlı anksiyetenin tedavisi, bu durumu tetikleyen diğer tıbbi durumlar tedavi edilene kadar ertelenebilir. Bu erteleme durumu yaşanan tıbbi duruma ve bu durumun insan yaşamını tehdit edip etmediğine bakılarak belirlenir. Buna bağlı olarak da bazen her iki durumun tedavisi de aynı anda gerçekleştirilebilir. Anksiyete tedavisinde kullanılan ilaçlar anksiyeteyi kesin ve net olarak iyileştirmez. Ancak bu ilaçlar; hasta anksiyete ile başa çıkabilmek için psikoterapi görürken, bir yandan semptomları kontrol altında tutar. Anksiyete tedavisinde kullanılan birincil ilaçlar antidepresanlar, anti-anksiyete ilaçları ve benzerleridir. Başka tıbbi duruma anksiyete bozukluğu tedavi edilirken grup terapisi ya da aile terapisi gibi yöntemler de tercih edilebilir. Hastanın tedavi planı bireysel tetikleyicilerine bağlı olarak psikologlar tarafından kişiselleştirilir.

Eğer sizde ya da herhangi bir sevdiginizde başka tıbbi duruma anksiyete bozukluğu belirtileri varsa, en kısa zamanda bir psikolog ile görüşmelisiniz. Bu sorunun çözümü için uzman desteği almayı ihmal etmeyin. Pek çok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi bu durumda da erken tedavi önemlidir.