Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

“Narsistik kişilik bozukluğu nedir?” sorusuna kısaca, bireylerin kendilerini aşırı önemsemeleri, başkalarının dikkatini çekip hayranlığını kazanmaya aşırı ihtiyaç duymaları, hak ettikleri özel ilgiyi alamadıklarında mutsuz ve hayal kırıklığına uğramış hissetmeleri ile karakterize bir psikiyatrik bozukluk şeklinde yanıt verilebilir.

Narsistik kişilik bozukluğu, kişilerin hislerini, düşüncelerini ve davranışlarını etkileyebilir. Kendilerine verdikleri aşırı önemin ardında düşük özgüvenlerini maskeleme ihtiyacı yatabilir. Başka insanların gözünden bakıldığında bencilce hareket eden, talepkâr, manipülatif, başkalarının isteklerini ve hislerini düşünmeyen, empati yoksunu olarak tanımlanabilen narsistik kişilik bozukluğuna sahip bireylerdeki semptomlar ve semptomların şiddeti değişiklik gösterebilir.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip kişilerin kendilerini görme biçimleri ile diğer insanların onları görme biçimleri oldukça farklı olabilir. Başkaları tarafından fark edilen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Aşırı bir üstünlük hissine sahip olmak ve yalnızca üstün olduklarını düşündükleri kişilerle ilişki kurmak,
  • Özel bir ilgi görmediklerinde öfkelenmek,
  • Başarıları ve yetenekleri abartmak,
  • Konuşmaları tekeline almak,
  • İstediklerini elde etmek için başkalarını kullanmak,
  • Eleştirilere tahammül edememek ve eleştirilerle karşılaşıldığında hayal kırıklığına uğramak,
  • Empati kuramamak,
  • Başarı, güç, güzellik veya mükemmellikle ilgili takıntılara sahip olmak.

Randevu Talep Et

Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedenleri

Narsistik kişilik bozukluğunun kesin nedenleri bilinmemektedir. Kişilik gelişimi ve diğer kişilik bozukluklarında olduğu gibi nedenlerinin çok boyutlu olduğu ve çeşitli risk faktörlerinin narsistik kişilik bozukluğu oluşumunda etkili olduğu düşünülmektedir. Çocukluk döneminde ihmal veya suiistimal, ebeveynlerin gerçekçi olmayan beklentileri ve kültürel unsurlar bu bozukluğa yol açabilen faktörler arasındadır. Genellikle ergenlik döneminde başlayan bu bozukluk kimi zaman yalnızca döneme özgü kalabilir.

Narsistik kişilik bozukluğu tanısı genellikle komplike bir nitelik taşır. Çünkü birkaç tür kişilik bozukluğu ile örtüşen özellikleri bulunabilir ve bu bozukluğa farklı psikiyatrik sorunlar da eşlik edebilir. Narsistik kişilik bozukluğu, kişilerin ilişkilerine zarar verebilir, iş veya okul yaşamlarında sorunlara neden olabilir ve madde kullanım bozuklukları oluşum riskini artırabilir. Bu nedenle uzmanlar tarafından destek alınması oldukça önemlidir.

MODA Psikoterapi & Psikiyatri Kliniği’nde, gerek görüldüğü takdirde (narsistik kişilik bozukluğuna depresyon ve anksiyete gibi farklı bozukluklar eşlik ediyorsa), ilaç tedavisi psikoterapi seansları ile eş zamanlı olarak sürdürülebilir.