Hastalık Anksiyetesi Bozukluğu
Sağlığını kaybedeceği düşüncesi birçok kişiyi hayatının belli dönemlerinde karamsar ve endişeli bir ruh haline sürükleyebilir. Ancak bu durum genellikle geçici bir nitelik taşır ve kişiler endişelerini geride bırakarak günlük hayatlarına geri dönebilirler. Halk arasında “hastalık hastalığı” olarak da bilinen Hastalık Anksiyetesi Bozukluğu varlığında ise kişinin duyduğu kaygı oldukça şiddetlidir.
“Hastalık anksiyete bozukluğu nedir?” sorusuna, kişinin herhangi bir fiziksel semptom yaşasa da yaşamasasa da sağlığı ile ilgili ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu düşünmesi ile karakterize bir kaygı bozukluğu şeklinde yanıt verilebilir. “Sağlık kaygısı” olarak da adlandırılan hastalık anksiyetesi, şiddeti değişebilse de kronik bir nitelik taşır. Yaşın ilerlemesi veya strese maruz kalınması ile birlikte belirtileri şiddetlenebilir.
Randevu Talep Et
Hastalık Kaygısı Bozukluğu Belirtileri
Hastalık kaygısı bozukluğu belirtileri ve belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişmekle birlikte en sık görülenler şunlardır:
- Ciddi bir hastalığa yakalanılacağı veya sahip olunduğu yönünde aşırı endişe.
- Sağlık durumu ile ilgili sürekli korku hissetme.
- En küçük semptomların dahi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olduğu düşüncesi.
- Sık sık tıbbi kontrollere gitme, doktorların sorun yok söylemlerine inanmama.
- Aynı semptom için defalarca test prosedürlerine başvurma.
- Sağlık için tehdit oluşturabileceği düşüncesi ile insanlardan, mekanlardan veya aktivitelerden uzaklaşma.
- İnternet üzerinden hastalıklar hakkında bilgi edinme ihtiyacı.
Hastalık Anksiyetesi Nedenleri
Hastalık anksiyetesi bozukluğunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, birçok farklı faktörün bu rahatsızlığa yol açabileceği düşünülmektedir.
Sağlık hakkında çok endişeli ebeveynlere sahip olunması, geçmiş dönemde ciddi bir hastalık atlatılması, aşırı strese maruz kalınması, istismar ve şiddet geçmişi, stres, aşırı ebeveyn korumacılığı gibi birçok biyolojik, psikolojik ve sosyal etkenin sağlık kaygısı bozukluğu riskini artırabileceği ifade edilebilir.
Kişinin sağlığı ile ilgili aşırı kaygı duyması aile sorunlarına, verimliliğin düşmesine, günlük yaşamdan soyutlanmaya ve çeşitli psikiyatrik hastalıklara neden olabilir. Benzer şikayetleri yaşayan kişilerin hisleri, düşünceleri ve davranışları ile ilgili farkındalık sağlaması tedavi süreçlerinin en temel amacıdır. MODA Psikoterapi & Psikiyatri Kliniği uzmanları, kişiye özel tedavi anlayışı ile hastalık anksiyetesinin yol açtığı şikayetleri gidermek amacıyla tedavi sunmaktadır.