Türkiye’deki önemli sanatçılardan Barış Manço; besteci, söz yazarı, TV programı yapımcısı ve sunucusu, Devlet sanatçısı, kültür elçisi ve aynı zamanda da köşe yazarıydı. 7’den 77’ye pek çok seveni vardı ve Moda’daki kafelerde oturup çayını yudumlarken de genelde gençler ve çocuklar etrafına doluşurdu.
Ailenin ikinci çocuğu olan Mehmet Barış Manço, 2 Ocak 1943’te Üsküdar’da doğdu. Türkiye’de Barış isminin öncüsü ve bu adı taşıyan ilk kişi oldu. 3 yaşında anne ve babası ayrıldı ve Manço, babasıyla birlikte yaşamaya başladı. Birlikte çok sık taşındılar ve İstanbul’un pek çok semtinde oturdular: Cihangir, Üsküdar, Kadıköy… İlkokulu da Kadıköy’de okuyup bitiren Barış Manço daha sonra yatılı olarak Galatasaray Lisesi’nde okumaya devam etti. Burada ilk kez amatör olarak müzikle ilgilenmeye başladı. Babasının vefatı üzerine Galatasaray Lisesi’nden ayrılarak Şişli Terakki Lisesi’nde eğitimini tamamladı. Yüksek öğrenimini ise Belçika Kraliyet Akademisi’nde “Resim-grafik-iç mimari” alanında yaparak okulunu birincilikle bitirdi. 1958’de ilk grubu Kafadarlar’ı kurdu. Barış Manço da ilk bestesi Dream Girl’i bu dönemde yaptı. 1959’da da Galatasaray Lisesi’nin konferans salonunda ilk konserini verdi. Daha sonraları da pek çok farklı grupta şarkı çalıp söylemeye devam etti. Yurt içinde ve dışında pek çok konser verdi ve çeşitli ödüller kazandı.
Randevu Talep Et
Daha sonra Dünya’da eşi benzeri bulunmayan, çocuk ve aileye yönelik eğitici ve eğlendirici bir dünya belgeseli olarak 7’den 77’ye adlı TV programını gerçekleştirdi.
31 Ocak 1999’da Moda’da Yusuf Kamil Paşa Sokak’taki evinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Manço, bir konuşmasında şu sözleri söylemişti: “Gelecek nesiller, kuşaklar tarafından Yad-ı Cemil olmak… Tek niyetim ve gayretim bundan ibaret.”
Vefatından bir süre sonra da Moda’daki bu evi sanatçının ve ailesinin eşyalarının sergilendiği bir müze eve dönüştürüldü. Manço, 1970’li yıllardan itibaren vefatına kadar bu köşkte ailesiyle birlikte yaşamıştı. Hacizler nedeniyle evin tapusu Halk Bankası’na intikal edildiyse de Halk Bankası ve Kadıköy Belediyesi bu köşkü Barış Manço Evi/Müzesi’ne çevirdi. Günümüzde de hala müze olarak açık bulunmakta oan bu evi bir de siz ziyaret edin, gelmişken de kulağınızda Barış Manço’nun şarkılarıyla Moda sahilde bir turlayın. Ruhu şad olsun.