Deri Yolma Bozukluğu (Ekskoriasyon)

Deri veya cilt yolma bozukluğu ya da ekskoriasyon, kompulsif ve yineleyici şekilde derinin yolunması ile karakterizedir. Ciddi doku hasarlarına neden olabilir buna bağlı olarak da kişi, dermatolojik tedaviye ihtiyaç duyabilir. Deri yolma bozukluğundaki tekrarlayıcı yolma davranışları obsesif kompulsif bozukluktaki (OKB) tekrarlayıcı kompulsif ritüellere benzerdir ve zaten OKB ile ekskoriasyon eş tanısı fazladır.


OKB Nedir?


OKB’deki kusursuz ve pürüzsüz bir cilde sahip olma takıntısı da deri yolma gibi bir sonucu beraberinde getirebilmektedir. Diğer sık karşılaşılan eş tanılar ise saç yolma bozukluğu (trikotillomani), madde bağımlılığı, majör depresif bozukluk, kaygı bozuklukları ve beden dismorfik bozukluğudur. Derinin neden yolunduğu tam olarak bilinmemekle birlikte genelde kişideki gerginliği azaltmada bir araç olarak kullanılır. Yolma öncesi büyük bir gerginlik, yolma sonrasında ise rahatlama ile birlikte gelen haz söz konusudur. Ancak yolduktan sonra kişide meydana gelen haz kısa sürmekte, yerini suçluluk ve pişmanlık duygularına bırakmaktadır.


Randevu Talep Et


Yüz bölgesi en sık deri yolunan bölgedir. Bunun dışında bacaklar, kollar, gövde, eller, tırnak çevresi, parmaklar ve saçlı deri de sık yolunan bölgelere örnektir. Kişiler genelde yoldukları bölgelerden de utanç duyabilmekte ve bu bölgeleri örtmek için örtüyle/kıyafetle kapama gibi belirli yollar geliştirebilmektedir. Bu davranışı önlemek adına eldiven takma, parmakların çevresine bant yapıştırma, ele krem sürme gibi engelleyici davranışlarda bulunulabilir. Kişide farkındalık anı yaratmak önemlidir.

Deri Yolma Bozukluğu (Ekskoriasyon)
Randevu Talep Et
Daha Fazla Bilgi
Birlikte
Başarabiliriz
© 2024 Uzm. Dr. Elvan Çiçekçi. All Right Reserved.