Kadıköy Psikiyatri

İnsan beyni; düşündüğümüz, hissettiğimiz ve yaptığımız her şeyden sorumludur. Beyin gelişimi her ne kadar hem içsel hem dışsal faktörlerden etkilense de en nihayetinde tüm bu etkenleri entegre edecek olan da yine beyindir.


Tıbbın diğer alanlarında konulan tanılar fiziksel belirti ve bulgulara, tıbbi öyküye, laboratuvar ve radyolojik incelemelere bağlı olarak konulmaktadır. Psikiyatride de her ne kadar tanısal sınıflandırmaların bulunduğu DSM-5 ve ICD gibi kılavuzlar bulunsa da -ve bunlardan çokça yararlansak da- sonuçta tanı, hastanın ifade ettiği duygu ve düşüncelerin klinisyen üzerine yansımasıyla ve klinisyende yarattığı izlenime göre konulur. Sonuç olarak asıl isteğimiz hastaları elimizden geldiğince anlayarak onlara en iyi şekilde yardımcı olmak ve onları rahatlatabilmektir. Bunun için de tüm etkenleri entegre ettiğinden bahsettiğimiz “beyin”in daha iyi incelenmesi ve anlaşılması gerekmektedir. Zira ruhsallığı da büyük ölçüde beyin etkilemektedir. Bunca yıldır kesin çözümlerin bulunamayışı ise beynin karmaşık yapısından kaynaklanabilmektedir. Ayrıca 20.yy’ın özellikle ilk yarısında baskın olan çalışmaların daha çok psikodinamik, epidemiyolojik ve sosyal psikoloji alanlarından olması da konuyu beyinden uzaklaştırmıştı. Bu noktada çözüme daha çok yaklaşmak için yeniden beyne odaklanmak ve beynin biyolojisini anlamak büyük bir önem arz etmekteydi.


20. yy’ın ikinci yarısında ise bahsettiğimiz gibi çoğunlukla beynin biyolojisini anlamaya yönelindi. Ruhsal bozuklukların tedavisinde ilaçların ve bazı maddelerin etkililikleri fark edildi. Elektrokonvulsif tedavi ve beyin görüntüleme yöntemleri kullanılmaya başlandı. Böylelikle özellikle hayvanlar üzerinden yola çıkılarak pek çok nörobilişsel deneyler ve keşifler gerçekleştirildi.


Randevu Talep Et


Günümüzde de farmakoterapinin ve nörobilişsel yöntemlerin ruh sağlığı alanındaki faydaları hatrı sayılır derecede fazladır ve bu yöntemler, alanda sıklıkla kullanılmaktadır. Kadıköy Psikiyatri Ve Psikoterapi Merkezi bünyesinde hizmet veren, alanında uzman, işinin ehli psikiyatrist ve psikoterapistlerden yardım alabilirsiniz. Yalnız Değilsiniz.

KADIKÖY PSİKİYATRİ
Randevu Talep Et
Daha Fazla Bilgi
Birlikte
Başarabiliriz
© 2024 Uzm. Dr. Elvan Çiçekçi. All Right Reserved.