Kadıköyün Ünlü Doktorları

1900-1950’li yıllara baktığımızda İstanbul’un ünlü doktorlarının çoğunlukla Beyoğlu’nda bulunduğunu görmek mümkündür ancak bir dönemde Kadıköy’e geçen, Kadıköy’de yaşamış ya da çalışıyor olan da pek çok önemli doktorumuz bulunmaktadır. Özellikle başlarda nüfusunun az olması sebebiyle muayenehane açmaya çok da elverişli görülmeyen Kadıköy, daha sonra doktorların da gözde mekanlarından olmayı başarmıştır. Burada oturan/çalışan doktorlardan bazıları şunlardır: Operatör Cemil Paşa, Hakkı Şinasi Paşa, Göz Tabibi Esad Paşa; ünlü profesörlerden Neşet Ömer, Fuad Kamil, Nurettin Ali, Kemal Cenab, Saim Ali, Sadeddin Vedat, Necmettin Rıfat ve daha nicesi…


Başlangıçta saymış olduğumuz isimlerden -operatör doktorlardan- Cemil Paşa, Çiftehavuzlar’da güzel bir köşkün sahibiydi. Hakkı Şinasi Paşa ise Moda Caddesi’ndeki Kız Meslek Lisesi’nin karşısındaki evde hastalarını karşılamaktaydı. Esad Paşa da yine Moda’da oturmaktaydı.


Saydığımız isimlerden Ord. Prof. Dr. Neşet Ömer Bey’e baktığımızda Mühürdar’daki beyaz ve güzel evinde annesiyle birlikte yaşamış olduğunu görürüz. Neşet Ömer Bey, zamanı gelince siyasetle de ilgilenecek ancak kendisini tamamen politika hayatına adamayacaktır. Doktorlukta oldukça başarılı olan Neşet Ömer Bey, Atatürk’ün çokça güvendiği doktorların başında gelmekte ve Atatürk’ü sıklıkla kontrole gelmekteydi. Atatürk’ün hastalık sürecinde de başında durmuş ve hatta ölüm vesikasını da yine kendisi imzalamıştır. Bir dahiliyeci olarak özellikle kardiyoloji alanında önemli katkıları bulunmaktadır. Hatta yeterli aletlerin olmadığı dönemde yalnızca kulağıyla dinleyerek pek çok durumu anlayıp çözdüğü dahi söylenir. Yine bir zaman Atatürk’ün tedavisinde görevlendirilmiş olan ve aynı zamanda Türkiye’nin ilk Üroloji profesörü olan Fuad Kamil Beksan da Kadıköy’den geçmiş önemli doktorlarımızdandır. Bir süre Kadıköy Bahariye’de oturmuş ancak daha sonra muayenehanesini Taksim taraflarına taşımıştır.


Saymış olduğumuz isimlerden Nurettin Ali Bey de, bugün Suadiye’de kendi adını taşıyan sokaktaki bir köşkte oturmaktaydı. İhtisasını Paris’te yapan Nurettin Ali Bey daha sonra Tıp fakültesinde anatomi profesörü olarak görev yapmıştır.


Kadıköy Yeldeğirmeni’nde oturan isimlerden birisi de Adli Tıp Profesörü Saim Ali Bey’dir. Almanya’da ihtisasını yapmış olan Saim Ali Dilemre’ye soyadını ise Atatürk vermiştir. Kadıköy’ün tanınmış ve akla gelen ilk çocuk doktorlarından birisi ise Sezai Bedreddin Tümay’dır. Kendisi Moda Caddesi üzerinde çocuk hastalarını karşılamakta ve onlarla ilgilenmekteydi. Yalnızca birkaç tanesini saymış olduğumuz bu kutsal mesleği yaparken, öncesinde ya da sonrasında yolu Kadıköy’den geçen; pekçok hastaya şifa olan, fedakar doktorlarımıza buradan selam olsun.


Biz de bugün pandemidenin ilk döneminden itibaren aralıksız olarak, Kadıköy Moda semti Mühürdar Caddesi 83 numarada sadece Kadıköylüler değil tüm halkımıza hizmet vermekteyiz. Kadıköy Moda Psikiyatri ve Psikoterapi merkezi olarak sizin yanınızdayız. Yalnız Değilsiniz.

Uzm Dr Elvan Çiçekçi Kadıköy’ün Ünlü Doktorları
Randevu Talep Et
Daha Fazla Bilgi
Birlikte
Başarabiliriz
© 2024 Uzm. Dr. Elvan Çiçekçi. All Right Reserved.