Nazım Hikmetin Kadıköy Yılları

Nazım Hikmet 1902 yılında Selanik’te doğdu. Babası Hikmet Nazım Bey, annesi ise Ayşe Celile Hanım’dır. Annesi güzelliğiyle dikkat çeken, piyano çalan ve Fransızca bilen bir ressamdı. Babası ise devlet memuruydu. Ancak bir süre sonra işini bırakıp babasının yanına -oğlu Nazım Hikmet’i ve eşi Celile Hanım’ı da alarak- Halep’e gitti. Ancak burada işini tutturamayınca İstanbul Kadıköy’deki Mühürdar’da, denizi gören bir ev kiraladı. Nazım Hikmet’in Kadıköy hayatı bu yıllarda başlamış oldu. Nazım Hikmet ilk şiirlerini 11 yaşında, Göztepe Taş Mektebi’ne gittiği yılların hemen ardından yazmaya başladı. İlk şiiri Feryad-ı Vatan, kız kardeşi tarafından saklanan defterinde yer alıyordu ve 1913 yılında yazmıştı.


Randevu Talep Et


Şiirlerinden birisini de yine o dönemde, komşu olan ahşap bir evin yanmasından etkilenmesi sonucu yazmıştır ve adı “Yangın” şiiridir. Daha sonra ise pek çok dergide şiirleri yayımlandı. Milli Mücadele’nin ilk yıllarını hasta olarak geçiren Nazım Hikmet; arkadaşları Faruk Nafiz, Yusuf Ziya ve Vala Nureddin ile beraber Anadolu’ya geçmeye karar verir. Bir süre Bolu’da kalan Nazım ve arkadaşlarından bir kısmı, sonrasında Moskova’ya giderler. Buradan yazdığı ilk mektubunda “İstanbul ne alemde, Kadıköy nasıl?” diye sormuştur. Moskova’da pek çok Rus şairi okuyarak onlardan etkilenmiş ve kendi bağımsız tarzını şiire yansıtmıştır. sonraları uzun hapis ve sürgün günleri gören Nazım Hikmet, 1963’te kalp krizinden dolayı hayata gözlerini yumdu.


Yolu Kadıköy’den geçen pek çok edebiyatçıdan yalnızca biri olan Nazım Hikmet’in, günümüzde de Kadıköy sokaklarında şiirleri yazmakta ve bir yandan da bizler tarafından yaşatılmaya devam etmektedir. Siz de Nazım Hikmet’in yaşamış olduğu bu yerleri görmek, şiirlerinden okuyup kendisinin de sıkça oturduğu Moda Aile Çay Bahçesi’nde çayınızı yudumlamak isterseniz Kadıköy Moda'ya uğrayabilirsiniz.

Nazım Hikmetin Kadıköy Yılları
Randevu Talep Et
Daha Fazla Bilgi
Birlikte
Başarabiliriz
© 2024 Uzm. Dr. Elvan Çiçekçi. All Right Reserved.