Online Psikoterapi

Özellikle de 2019’un sonlarında meydana gelen COVID-19’dan sonra daha da sıklaşan internet kullanımıyla ve sosyal mesafe gerekliliği ile artan online psikoterapi kavramından bahsedeceğiz. Ancak şunu belirtmek gerekir ki online psikoterapilerin ne kadar etkili olduğu, yüz yüze seanslarla farklılık gösterip göstermediğine dair tartışmalar halen sürmektedir.


Online psikoterapi, farklı mekanlarda bulunsa da internet aracılığı ile iletişim sağlayabilen terapist ve danışanı içeren; yüz yüze seanslarda olduğu gibi etik ilke ve sınırlara dikkat ederek, bağlı olunan ekolle ilişkili tekniklerin kullanılabildiği bir terapi çeşididir. İnternet ve bilgisayar teknolojileri, zaman ve mekan sınırlılıklarına çözüm üretebilmesi açısından kolaylık sağlamakta ve birçok kişinin online psikoterapi seçeneğini seçmesine neden olabilmektedir.


Randevu Talep Et

Online psikoterapilerin birçok avantajı ve dezavantajı olduğu düşünülmektedir. Bunları örneklendirecek olursak; öncelikle zaman kısıtlılığı veya bulunduğu mekandan ulaşım sıkıntısı yaşayan kişiler için online terapi büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca bazı fiziksel engeller ya da coğrafi kısıtlama dolayısıyla da terapiye ulaşmada sıkıntı çeken insanlar için yardımcı olabilmektedir. Tüm bu avantajlara karşın online psikoterapilerin; gizliliği sağlamada bazı zorlukları vardır. Online iletişimin kurulduğu platformun veri gizliliği ve danışan kimliğinin doğrulanması gibi. Ayrıca sözel ifade dışındaki jest ve mimikleri kolay takip edilemeyebilir, çevre ve mekanın kişi üzerindeki etkisi değerlendirilemeyebilir. Online terapinin acil durumları ele alma, terapötik ilişkinin kurulmasında zorluk yaşama gibi nedenlerle de bazı olumsuz yönlere sahip olduğu söylenebilir.


Unutulmamalıdır ki; güvenli alanı olan evinin dışında panik atak geçireceği korkusu ile dışarı çıkamayan, bulaş takıntısı gibi dışarda kirleneceği kaygısıyla evinden çıkamayan bir çok insan online terapi ile tedavi olma imkanına kavuşmuştur. Özetle çeşitli kısıtlılıklarına rağmen online terapiler mevcut sınırları kaldırmış ve psikoterapilerin ufkunu genişletmiştir. Böylece ihtiyacı olan çok sayıda insana yardımcı olabilme imkanı doğmuştur.

Online Psikoterapi
Randevu Talep Et
Daha Fazla Bilgi
Birlikte
Başarabiliriz
© 2024 Uzm. Dr. Elvan Çiçekçi. All Right Reserved.