Sanat Terapisi Nedir? Kimlere uygulanabilir?

Sanat terapisi, kişinin hayal gücünü kullanarak herhangi bir sanat yöntemiyle duygu ve düşüncelerinin dışa vurumunu sağlayan bir terapi çeşididir. Özellikle kendisini sözel olarak ifade etmekte zorlanan, ne anlatacağını bilmeyen danışanlar için kullanılabilir. Zira sanat, yalnızca bilinçli olanı değil bilinçdışı olanı da yansıtmaya yarar. Tabii diğer terapi çeşitlerinde olduğu gibi bunda da öncelikle bir güven bağının ve terapötik ilişkinin oluşması önemlidir. Kurulan bağ ne kadar kuvvetli ise kişi, sanatla birlikte o kadar çok şey anlatabilir hale gelebilir. Bunun dışında çocuklarda da kullanımı çok faydalı olabilmektedir. Çocuklar kendilerini oyun, resim gibi aktivitelerle daha rahat ifade edebildiğinden bu yöntemi kullanmak bize, çocuğa dair pek çok önemli bilgi kazandıracaktır.


Sanat terapide pek çok aktivite yapılabilir. Örneğin kişiden şiir ya da hikaye yazması istenebilir, resim çizdirilebilir yahut kırtasiye malzemeleriyle bir çalışma yapması/ kolaj oluşturması beklenebilir. Bir müzik eşliğinde dans etmesi de söylenebilir. Bu noktada ortaya çıkan eserin terapist tarafından kişiye uygun olarak yorumlayabilmesi önemlidir.


Sanat terapisi yalnızca psikolojik bir rahatsızlığa sahip olan bireylere uygulanmaz, isteyen herkes bu terapi çeşidinden faydalanabilir. Çünkü sanat terapisi kimi zaman kendini tanımayı kimi zamansa farkındalık kazanmayı sağlayabilir. Tüm bunların yanında zihni boşaltıp kişide bir rahatlama sağlar. Bunun dışında ortaya çıkan eserin mükemmel olması yahut kişinin sanat konusunda çok yetenekli olması gibi bir zorunluluk yoktur. Burada amaç ortaya mükemmel bir eser çıkarmak değil, iç dünyamızın dışa vurumunu sağlamaktır.


Psikolog Şeyma Nur Kesmez

Sanat Terapisi Nedir? Kimlere uygulanabilir?
Randevu Talep Et
Daha Fazla Bilgi
Birlikte
Başarabiliriz
© 2024 Uzm. Dr. Elvan Çiçekçi. All Right Reserved.