Tedavi olmak ister misin ?
RANDEVU TALEP ET
Hastalıklara Geri Dön

LSD ve Halüsinojen Bağımlılığı

Diger birçok uyusturucu maddelerde oldugu gibi LSD hakkinda da bagimlilik yapmadigi yönünde yaygin bir inanç vardir. Ancak hemen vurgulamak gerekir ki bu hiç de dogru bir düsünce degildir. Aksine LSD ve halüsinojen bagimliligi en çok görülen bagimlilik türlerinin basinda gelmektedir. Öyle ki halüsinojen maddeler söz konusu oldugunda kisilerin zihinlerinde görüntü ve seslere bagimli hale gelmesi bile muhtemeldir. Bu anlamda LSD, insani gerçeklikten uzaklastiran yapisiyla psikotik etkileri olan tehlikeli bir uyusturucudur.


LSD Nedir?

Halüsinojen maddelerin içeriklerine göre farkli isimler aldigini söylemek mümkündür. Bu anlamda en popüler halüsinojenin LSD oldugunu söylemek mümkündür. Bu dogrultuda LSD, ismini de olusturan liserjik asit dietilamid kullanilarak üretilmektedir. Son derece güçlü bir etkisi oldugu için maddenin oldukça küçük dozlarla kullanildigini vurgulamak gerekir. Ancak yasa disi kullanim durumlarinda gerçek bir dozaj kontrolünün olmadigini da hatirlatalim. Dolayisiyla tek bir kullanim sirasinda ciddi risklerle karsilasmak mümkündür.


Randevu Talep Et


LSD Etkileri

Tipik olarak halüsinojenlerin etkisini saykodelik bir etki olarak tanimlamak mümkündür. Etki süresince kisinin zaman ve mekan algisini bozan madde, kisiyi gerçeklikten uzaklastirir. Nitekim çogu durumda kullanicinin ses ya da görüntü seklinde halüsinasyonlarla karsilasmasi mümkündür. Halüsinojenlerin genel tanimi olarak söyleyebilecegimiz bu özellikler LSD söz konusu oldugunda da geçerlidir. Bunlara ek olarak kisinin etki altindayken yogun duygusal deneyimler yasadigi da düsünülür. Ancak tüm bu deneyimlerin bir yanilsamadan ibaret oldugunu vurgulamak gerekir.

Etki süresi bakimindan inceledigimizde ise LSD’nin etkilerini göstermeye baslamasi diger uyusturucu maddelere kiyasla geçtir. Nitekim bu durumun LSD’yi kullanan için daha tehlikeli hale getirdigini söylemek mümkündür. Çünkü kisinin deneyimledigi durumlarin gerçek olup olmadigina dair algisi kolayca kaybolabilmektedir. Bu anlamda LSD’nin 4 ile 6 saat arasinda etkisi göstermesi beklenir. Bu etki de yaklasik olarak 8 ile 10 saat arasinda devam eder. Etki altindayken karsilasilan durumlari ise su sekilde siralamak mümkündür:

  • Algi hassasiyetinde artma,
  • Agiz kurumasi, terleme, titreme gibi fiziksel semptomlar,
  • Görsel ya da isitsel halüsinasyonlar, duyularin birlesmesi, ayrilmasi, yer degistirmesi
  • Yabancilasma ve bedenin ve gerçek ligin farkli algilanmasi
  • Ani geçmise dönüs sekanslari,
  • Derinlik algisinin bozulmasi gibi durumlari etki altindayken görülen belirtiler arasinda sayabiliriz.

LSD ve Halüsinojen Bağımlılığı Belirtileri

Vücudun LSD’ye tolerans gelistirmesi oldukça kisa sürelerde olabilmektedir. Nitekim arastirmalara göre yalnizca 3 gün arka arkaya belli bir dozda kullanmak LSD kullanmak tolerans için yeterlidir. Kullananlarin büyük bir çogunlugu üçüncü ayni miktarlardaki dozlara tepki vermemeye baslayacaktir. Bu da beraberinde kisa sürede dozu artirma istegini getirir. Ayni zamanda bu noktada olumsuz psikolojik yan etkiler de ortaya çikmaya baslar. Ayrica dozun artmasiyla birlikte kisinin daha uzun süre etki altinda olacagini da unutmamak gerekir. Halüsinojen maddelerin yapisi göz önüne alindiginda bu durum, kisinin neredeyse tamamen gerçeklikten kopmasi anlamina gelmektedir.

Randevu Talep Et
Daha Fazla Bilgi
Birlikte
Başarabiliriz
© 2024 Uzm. Dr. Elvan Çiçekçi. All Right Reserved.