LSD Bağımlılığı
Diğer birçok uyuşturucu maddede olduğu gibi LSD hakkında da bağımlılık yapmadığı yönünde yaygın bir inanç vardır. Ancak hemen vurgulamak gerekir ki bu hiç de doğru bir düşünce değildir. Aksine LSD ve halüsinojen bağımlılığı en çok görülen bağımlılık türlerinin başında gelmektedir. Öyle ki halüsinojen maddeler söz konusu olduğunda kişilerin zihinlerinde görüntü ve seslere bağımlı hale gelmesi bile muhtemeldir. Bu anlamda LSD, insanı gerçeklikten uzaklaştıran yapısıyla psikotik etkileri olan tehlikeli bir uyuşturucudur.
LSD Nedir?
Halüsinojen maddelerin içeriklerine göre farklı isimler aldığını söylemek mümkündür. Bu anlamda en popüler halüsinojenin LSD olduğunu söylemek mümkündür. Bu doğrultuda LSD, ismini de oluşturan liserjik asit dietilamid kullanılarak üretilmektedir. Son derece güçlü bir etkisi olduğu için maddenin oldukça küçük dozlarla kullanıldığını vurgulamak gerekir. Ancak yasa dışı kullanım durumlarında gerçek bir dozaj kontrolünün olmadığını da hatırlatalım. Dolayısıyla tek bir kullanım sırasında ciddi risklerle karşılaşmak mümkündür.
LSD Etkileri
Tipik olarak halüsinojenlerin etkisini saykodelik bir etki olarak tanımlamak mümkündür. Etki süresince kişinin zaman ve mekan algısını bozan madde, kişiyi gerçeklikten uzaklaştırır. Nitekim çoğu durumda kullanıcının ses ya da görüntü şeklinde halüsinasyonlarla karşılaşması mümkündür. Halüsinojenlerin genel tanımı olarak söyleyebileceğimiz bu özellikler LSD söz konusu olduğunda da geçerlidir. Bunlara ek olarak kişinin etki altındayken yoğun duygusal deneyimler yaşadığı da düşünülür. Ancak tüm bu deneyimlerin bir yanılsamadan ibaret olduğunu vurgulamak gerekir.
Etki süresi bakımından incelediğimizde ise LSD’nin etkilerini göstermeye başlaması diğer uyuşturucu maddelere kıyasla geçtir. Nitekim bu durumun LSD’yi kullanan için daha tehlikeli hale getirdiğini söylemek mümkündür. Çünkü kişinin deneyimlediği durumların gerçek olup olmadığınına dair algısı kolayca kaybolabilmektedir. Bu anlamda LSD’nin 4 ile 6 saat arasında etkisi göstermesi beklenir. Bu etki de yaklaşık olarak 8 ile 10 saat arasında devam eder. Etki altındayken karşılaşılan durumları ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Algi hassasiyetinde artma,
- Ağız kuruması, terleme, titreme gibi fiziksel semptomlar,
- Görsel ya da işitsel halüsinasyonlar, duyuların birleşmesi, ayrılması, yer değiştirmesi,
- Yabancılaşma ve bedenin ve gerçekliğin farklı algılanması,
- Ani geçmişe dönüş sekansları,
- Derinlik algısının bozulması gibi durumları etki altındayken görülen belirtiler arasında sayabiliriz.
LSD ve Halüsinojen Bağımlılığı Belirtileri
Vücudun LSD’ye tolerans geliştirmesi oldukça kısa sürede olabilmektedir. Nitekim araştırmalara göre yalnızca 3 gün arka arkaya belli bir dozda LSD kullanmak tolerans için yeterlidir. Kullananların büyük bir çoğunluğu üçüncü aynı miktardaki dozlara tepki vermemeye başlayacaktır. Bu da beraberinde kısa sürede dozu arttırma isteğini getirir. Aynı zamanda bu noktada olumsuz psikolojik yan etkiler de ortaya çıkmaya başlar. Ayrıca dozun artmasıyla birlikte kişinin daha uzun süre etki altında olacağını da unutmamak gerekir. Halüsinojen maddelerin yapısı göz önüne alındığında bu durum, kişinin neredeyse tamamen gerçeklikten kopması anlamına gelmektedir.