Gece Yeme Bozukluğu
“Gece yeme sendromu nedir?” sorusuna, gün içerisinde öğünlerin atlanması ve günlük kalori ihtiyacının yarısından fazlasının akşam yemeklerinden sonra veya gece boyunca alınması; yeme düzenine bağlı olarak uyku problemlerinin yaşanması ve yeme alışkanlıkları ile ilgili suçluluk duyulması ile karakterize bir yeme bozukluğudur, şeklinde yanıt verilebilir.
Gece yeme sendromu ile tıkanırçasına yeme sendromunun karıştırılmaması gerekir. Gece yeme sendromunda tek seferde aşırı tüketimden ziyade gece boyunca atıştırma, uykudan uyandıktan sonra atıştırıp yeniden uyuma, öğünlerin düzensizliği, sabah kalkınca tok hissedildiği için kahvaltı öğünlerinin atlanması gibi davranışlar sergilenir.
Gece Yeme Sendromu Belirtileri
Gece yeme sendromu belirtileri, diğer yeme bozuklukları belirtileri gibi çeşitlilik gösterir. En sık görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Sabahları tokluk hissedilmesi, iştahsızlık
- Aksam yemeği ve uyku arasında yemek yemeye yönelik güçlü bir dürtü
- Uyku düzeninde bozukluk
- Uyuyabilmek ya da uyandıktan sonra tekrar uykuya dalmak için yemek yeme gereği düşüncesi
- Aksam saatlerine doğru kötüleşen, gerginleşen ruh hali
Gece yeme sendromu varlığından bahsedilebilmesi için belirtilerin en azından 3 aydır devam ediyor ve haftada en az 3 gece tekrarlaniyor olması gerekir.
Randevu Talep Et
Gece Yeme Sendromu Nedenleri
Kesin nedenleri tam olarak bilinmemektedir, ancak uyku – uyanma döngüsü ve bazı hormonlarla ilgili olarak gece yeme sendromunun tetiklenebileceği düşünülmektedir. Gece yeme sendromu risk faktörleri arasında madde bağımlılığı, anksiyete bozuklukları, depresyon hikayelerinin varlığı ve vücut saatini kontrol etmede görev yapan PER1 genindeki sorunların da yer alabileceği ifade edilebilir. Yeme bozukluklarının genelinde olduğu gibi gece yeme sendromu nedenlerinin de kompleks bir yapıda olduğu; çevresel, biyolojik, genetik ve psikolojik faktörlerin gece yeme sendromuna yol açabileceği düşünülmektedir.
Gece yeme sendromu tedavisi kapsamında psikolojik tedavilerin etkili olduğu kanıtlanmıştır. MODA Psikoterapi & Psikiyatri Kliniği’ne başvurulduğu takdirde kişiye özel tedavi planları belirlenir ve en verimli sonuçların alınması adına kişiye özel yaklaşım sergilenir.