Tedavi olmak ister misin ?
RANDEVU TALEP ET
Hastalıklara Geri Dön

Erkekte Sertleşme Bozuklukları

Sertleşme Bozukluğu Nedir?

Erkek cinsel organi olan peniste cinsel birlesme için yeterli sertligi saglayamama veya cinsel faaliyet bitene kadar sertligi sürdürememe halidir.

Sertlesmeme sorunu olarak da bilinir.

Yeterli sertligi saglamada sorun vardir. Bu sorun duruma göre degisir. Mesela cinsel birlesme sirasinda sertlesme sorunu olurken mastürbasyon sirasinda sertlik saglanabilir.

Sertleşme Bozukluğu her yaşta görülebilir.

Gençlerde sertlesme sorununun en büyük nedeni psikojeniktir. Performans göstermesi beklenen yerde sertlesme bozuklugu siklikla görülür.
Sertlesme sorunu ileri yaslarda daha siktir. Özellikle 40 yasindan sonra sertlesme sorunu artar. Ileri yasli kalp damar hastaligi, seker hastaligi olan kisilerde risk daha fazladir. 


Sertleşme Bozukluğu çok görülür mü?

Her 5 erkekten birinde görülür. Yas arttikça sorun da artar. 40 yas üstünde her iki erkekten birinde görülür. Sertlesme bozuklugu erken bosalmadan sonra erkeklerde en çok tespit edilen sorundur. Doktora basvurma orani en çok olandir. Çünkü bu sorun cinsel birlesmeye engel olur. 


Sertleşme Bozukluğu İlaç Tedavisi

Sertlesme sorunu çok nadir olarak hormon düzeylerindeki bozukluk nedeniyle ortaya çikmaktadir. Bu durumda tedavi hormonlarin düzenlenmesine yönelik ilaç tedavisi olacaktir. Sertlesme bozuklugu olana erkeklerin yüzde doksaninda fazlasinda hormon düzeyleri normal oldugu için hormon tedavisi etkisizdir.

Sertlesme penise dolan kan sayesinde olmaktadir. Hormon eksikligi olmayanlarda penis damarlarini genisleten Sildenafil, Vardenafil, Tadalafil etken maddeli ilaçlar etkili olmaktadir. Viagra ilk bilineni ve en popüleridir..


Randevu Talep Et


Sertleşme Bozukluğunda İlaç Tedavileri Başarılı Mıdır?

Sertlesme bozuklugunun nedenine göre ilaç tedavi basarisi degiskenlik gösterir. Eger bir hormon eksikligi ya da fazlaligi söz konusuysa buna yönelik tedavi etkili olmaktadir.

Bu ilaçlar penis damarlarini etkileyen sorunlari olan kisilerde basarili olur. Seker, prostat, hipertansiyon gibi hastaliklari olanlarda sorunu çözmede basarilidir. Ancak psikojenik kökenli sorunlarda etkili olmazlar.
Bu ilaçlar basagrisi, yüzde kizarma, hazimsizlik, nezle benzeri semptomlar, sirt agrisi, görme bulanikligi gibi yan etkiler yapabilmektedir. Merdiven alti bu ilaçlari içeren ve taklit eden ürünler etki ve yanetkiler açisindan kullanan kisinin sagligina ciddi zararlar verebilmektedir. Kalp hastaligi olan hastalarda sertlesme bozuklugu sik görülürken bu ilaçlarin kullanimi çok riskli olabilmektedir.

Bu ilaçlar öyle pazarlanmaktadir ki, her alindiginda her kiside sertlesme olusturacagi iddia edilmektedir. Oysa ki bu ilaçlarin etki etmesi için cinsel istek ve uyari sarttir. Cinsel cinsel istek ve uyari olmadan ilaçlar sertlesme saglayamaz.
Sertlesme sorunu olmadigi halde cinsel performansi arttirmak yada geç bosalabilmek için bu ilaçlar yersiz bir beklentiyle kullanilabilmektedir. Bu beklentilere bu ilaçlarin bir faydasi olmaz.

 

Sertleşme Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?

Sertlesme bozuklugu bedensel ve psikojenik nedenlerle ortaya çikmaktadir. Çogunda neden psikojeniktir. Bedensel nedenlerden kaynaklanan sertlesme sorunu olan kiside bir süre sonra psikojenik nedenler eklenerek durum daha da agirlasir.

rnSertlesme olacak mi, sertlesme oldugunda bunu sürdürebilecek miyim gibi kaygilar çok siktir.

 

Sertleşme Bozukluğuna Neden Olan Fiziksel Sebepler Neledir?

Sertlesme bozukluguna sebep olan bedensel nedenler en çok damarsal be sinirsel hastaliklar, hormonal nedenler, ilaçlar, alkol ve madde kullanimidir.

Damar tikanikligi, yüksek tansiyon, kandaki yag oraninda artma, hormonal nedenler, testesteron düsüklügü, tiroit hastaliklari, seker hastaligi, parkinson, prostat ameliyati, depresyon, tansiyon, ve kalp ilaçlari sertlesme bozukluguna neden olabilir.



Randevu Talep Et

 

Sertleşme Bozukluğuna Neden Olan Psikolojik Sebepler Nelerdir?

Cinsel bilgi eksikligi, cinsel deneyimsizlik, ailede yetistirilme biçimi, is sorunlari, maddi sorunlar, bedensel bir hastaligin ortaya çikmasi, sakatlanma, yaslanmayi kabullenememe, esin hamile kalmasi, emzirmesi, menopoza girmesidir. Bir kez sertlesme sorunu yasayan biri her cinsel iliskiden önce sertlesme olamayacagina dair asiri bir kaygi ve endise duymaya baslarsa performans kaygisi gelisir. Bu basli basina sertlesmeye engel olan bir psikojenik nedendir. Esin yaklasimi çok önemlidir. Elestiren, küçümseyen esin tutumu sorunu büyütmeye devam eder.

 

Sertleşme Bozukluğuna Sebep Olabilecek Risk Faktörleri Nelerdir?

Depresyon, alkol bagimliligi, es reddi, yaslanma, seker hastaligi, kandaki yag oraninda artma, kalp hastaliklari, hipertansiyon, alkol ve sigara kullanimi, bazi ilaçlar sertlesme sorunu yaratabilir. 


Sertleşme Bozukluğu Gelişen Biri Ne Yapmalıdır?

Yorgunluk, stres, yogun alkol gibi nedenlerden sonra sadece birkaç kez sertlesme sorunu olmasi normaldir. Bunu kafaya takip her cinsel iliski öncesi kaygi yasarsa sertlesme sorunu devam edebilir.


Sertleşme Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Sertlesme sorunu ile ilgili detayli öykü alindiktan sonra ayrici tani degerlendirmesi yapilir. Lüzum halinde gerekli test ve tetkikler istenir. Altta yatan neden tespit edilir. Cinsel terapi ile psikojenik nedenlere bagli sertlesme bozuklugu tedavi edilir.

Cinsel terapi 6-12 seans arasi sürmektedir. Yeterli cinsel bilgi ve deneyimi olmayan, cinsel birlesmeye dair kaygilari olan bireye cinsel psikoegitim verilerek sorun tek seansta çözülebilir. Çiftin iletisim eksikligine ve iliskisine bagli olarak cinsel sorunlar çikmissa öncelikle iliski terapisi ile sorunun düzelmesine yardimci olunur. Bunu düzeltmeden cinsel sorunlarin düzelmesi zordur.

Bedensel nedenlere bagli sertlesme sorunu varsa ilaç tedavileri ve nedene yönelik tedaviler yapilmalidir. Vakum aletleri, penis protezi, penis içine igne enjeksiyon tedavisi, hormon tedavisi gibi tedavi alternatifleri mevcuttur.

Sertlesme sorunu yasayan erkek bunu mutlaka cinsel partneri veya esiyle paylasmalidir. Sertlesme sorunu nedeniyle cinsel iliskiden kaçinma olur. Esi bu durumda ilgisizlik ve baska bir kadinin oldugu düsüncesine kapilabilir, aile huzurunu daha da bozabilir.

Cinsellik hayat devam ettigi sürece devam eder. Bu nedenle tedavide de yas siniri yoktur. Cinsel terapi çift olarak yapildiginda sorun tüm boyutlariyla ele alinarak tedavi daha basarili olmaktadir.

Randevu Talep Et
Daha Fazla Bilgi
Birlikte
Başarabiliriz
© 2024 Uzm. Dr. Elvan Çiçekçi. All Right Reserved.