VAJINISMUS NE DEMEK?
Vajinismus cinsel birlesme denemesi sirasinda olusan korku ve kaygiya bagli ISTEMSIZ genital bölge kasilmalaridir. Kadin kendi istegiyle bedenini kasmamaktadir. Bir tür fobidir. Sadece cinsel birlesmeyle sinirli degil jinekolojik muayeneden de korku vardir. Bu korku ve kaygi nedeniyle kadin kendi cinsel organina dahi dokunmaktan kaçinir. Kaçinma o kadar fazla olabilir ki asla kendi cinsel organina bakamamaya kadar varabilir.
Vajinadaki kasilma nedeniyle çogu kadinda cinsel birlesme olmaz. Bazi kadinlarda zorlamayla giris olsa da birlesmeler agrili ve aci vericidir.
VAJINISMUS BELİRTİLERİ
Belirtiler çogunlukla birlesme denemesi veya jinekolojik muayene sirasinda ortaya çikar.
- Birlesme korkusu ve kaygisi
- Cinsel bölgede kasilma
- Bacaklarda kasilma ve bacak kapama
- Partneri veya esi itme
- Titreme
- Çarpinti
- Terleme
- Bulanti, kusma
- Fenalik hissi
- Aglama
- Dokunmaktan, aydinliktan, ve meniden kaçinma
VAJINISMUS HASTALIĞI NEDİR?
Vajinismus psikolojik ve toplumsal sorunlara bagli gelisen biyolojik bir hastaliktir. Cinsellikle ilgili yanlis inanislar, toplumsal ve kültürel degerler vajinismus olusmasinda önemlidir. Ortadogu toplumlarinda kadinlarda çok sik görülmektedir. Evlilik öncesi her türlü cinsel yakinlasmayi yasaklayan ama evlenince dogrudan cinsel birlesmeye zorlayan toplumsal degerlere çogu kadin uyum saglayamamaktadir. Bekaret, kizlik zari, ilk gece korkusuna dair yanlis inanislar kadar cinsel istismar ve travmalar da vajinismusun önemli nedenleri arasindadir.
Çogunlukla cinsel yasamin baslangicinda, evliligin ilk gecesinde ilk cinsel birlesme denendiginde ortaya çikar.
Vajinismus olmayan saglikli bir cinsel yasami varken, düsük, kürtaj, dogum, cinsel istismar, travma, taciz, zorlu jinekolojik muayene ve kadin dogum ameliyatlari sonrasinda da vajinismus ortaya çikabilir.
VAJINISMUS TEDAVİSİ
Vajinismus uygun sekilde tedavi edildiginde %100 düzelen bir hastaliktir. Vajinismusun en etkili tedavisi cinsel terapidir. Çünkü sorun beyinde cinsel birlesmenin tehlikeli olarak algilanmasidir, bu tehdit ve tehlike algisi çogu zaman bilinçdisi bir süreçtir.
Vajinusmus Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Maalesef çok fazla cerrahi operasyon ve uyusturucu ilaç tedavileri kullanilmaktadir. B.toks ignesinden bölgesel anestezi uygulamalarina birçok uygun olmayan tedavi yöntemleri vardir. Bunlar cinsel birlesme ve cinsel organina müdahale konusunda korkusu olan vajinusmuslu kadini bir kez daha travmatize etmektedir.
‘’ Hizli tedavi, yarim saatte vajinusmustan kurtulun.’’
‘’ 3 günde vajinusmusa son.’’ gibi
Kizlik zari ameliyatlari, vajinal buji tedavileri, B.toks igneleri, ilaçla bölgesel uyusturma, hipnoz gibi hastanin korkusuna ve kaygisina müdahale etmekten uzak tedavilerden kaçinilmalidir.
Vajinismus hastaliginin kizlik zari ile ilgisi yoktur. Fobisi olan birinin korktugu varlik ve durumla yüzlestiginde meydana gelen bedensel kasilmalarda kasilan organi kesmek ne kadar yanlis tedaviyse diger tüm cerrahi yöntemler de o kadar yanlis tedavidir.
Vajinismus Tedavi
Vajinismusta en etkili tedavi hiçbir cerrahiislemin olmadigi cinsel terapidir.
Tamamen kadinin kontrolünde olan bir süreçtir. Korkusuve kaygisinin nedenleri tespit edildikten sonra bu korku giderilerek asamaasama kadinin denetiminde cinsel birlesme gerçeklesmesine yönelik bir terapiyöntemidir.
Vajinismus Egzersizleri
Cinsel terapist önce sadece kadina daha sonra birliktekadin ve erkege vajinismus egzersizlerini ögretir, haftalik ilerleme düzeyineegzersizler de cinsel birlesmeye dogru ilerler. Tedavi süresini egzersizlerinne kadar düzenli ve dogru yapildigina bagli olarak çiftin ilerleme düzeyi belirler. Tedavi yaklasik 6-12 seans sürer.