Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Derealizasyon hissi bazen duyarsızlaşma olarak da adlandırılabilir. Kendi bedeninize dışarıdan bakıyormuş gibi hissetmenize neden olan zihinsel bozukluktur. Sıklıkla tekrarlayan bir durumdur. Etrafınızda yaşanan olaylara karşı hissizleşmeniz ve olup bitenler gerçek değilmiş gibi düşünmeniz de derealizasyon bozukluğunun etkilerindendir. Bu bozukluk kişiler için çok rahatsız edici olabilir, kişilere bir rüyanın içerisinde yaşıyorlarmış gibi hissettirebilir.

Siz de zaman zaman yaşadıklarınızın farkında olmadığınızı, kendinize dışarıdan bakıyormuş gibi olduğunuzu hissediyorsanız hemen panik yapmayın. İnsanların pek çoğu, hatta neredeyse tamamı hayatının bir bölümünde bu hisleri yaşıyor. Ancak bu hisler uzun süre devam ediyorsa, asla ortadan kalkmıyorsa ve gündelik hayatınızı olumsuz bir şekilde etkiliyorsa; derealizasyon söz konusu olabilir.

Derealizasyon bozukluğu ya da duyarsızlaşma bazı kişilerde çok şiddetli seviyede olabilir. Bu durumda rahatsızlığın tanısına sahip olan kişilerin belirtileri çok baskın olabilir. İnsan ilişkileri, sosyal hayat becerileri, günlük hayattaki faaliyetleri ve iş hayatları olumsuz yönde etkilenebilir. Bu bozukluk genelde travmatik deneyimler yaşamış olan kişilerde daha yaygın olarak görülür. Tedavi yöntemlerinin en etkilisi psikoterapi yani konuşma terapisidir. Ancak bazı durumlarda ilaçlar da kullanılabilmektedir.

Derealizasyon Belirtileri

Derealizasyon bozukluğunun belirtileri kişilerde yavaş yavaş bir dönem içerisinde belirebilir. Bunun yanı sıra aniden başladığı da görülmektedir. Belirtilerin görüldüğü dönem yalnızca birkaç saat de olabilir, haftalarca ya da aylarca da devam edebilir. Şiddetli bir seviyede derealizasyon bozukluğuna sahip olan kişilerde ise belirtiler çok uzun yıllar boyunca sürebilir. Var olan belirtiler bu kişilerde tamamen yok olmasa bile bazı zamanlar daha hafif olabilir. Bahsi geçen derealizasyon bozukluğu belirtileri şunlardır:

  • Düşüncelere, davranışlara ya da vücuda dışarıdan bir gözle bakıyormuş gibi hissetmek. (Örneğin: Vücudun üzerinde havada süzüldüğünüz gibi hissetmek)
  • Bir robot gibi hissetmek
  • Konuşulanların ya da hareketlerin kontrolüne sahip olunmadığını hissetmek
  • Vücudun, bacakların ya da kolların normalden farklı bir şekilde şekil bozukluğuna sahipmiş gibi görülmesi
  • Kafanın pamuklara sarılmış gibi hissedilmesi
  • Duygusal ya da fiziksel olarak uyuşma
  • Çevredeki dünyaya verilen tepkileri kontrol edemiyormuş gibi hissetmek
  • Anıların duygudan yoksun olduğunu ya da o anıların başkasına ait olduğunu hissetmek

Eğer yukarıda listelenen belirtilerden hepsini ya da birkaçını uzun süredir yaşıyorsanız, bir psikologa danışarak uzman desteği almanız gerekir.

Randevu Talep Et

Derealizasyon Neden Olur?

Derealizasyon ya da duyarsızlaşma bozukluğuna sebep olan etkenlerin neler olduğu kesin ve net olarak belirlenememiştir. Ancak bazı insanlar sahip olduğu genler, yaşamış oldukları olay ya da karşılaştıkları çevresel faktörlerden dolayı bu bozukluğa karşı daha savunmasız olabilirler. Kişilerin yüksek kaygı seviyesine ve pek çok korkuya sahip olması da bu durumu tetikleyebilir. Aynı zamanda geçmişte yaşanmış olan travmalar ve çok fazla davranış değişikliğine yol açabilmiş deneyimler de etkileyici faktörlere dönüşebilir. Bunların dışında derealizasyon bozukluğunun oluşmasını sağlayabilecek risk faktörleri şunlardır:

  • Zor durumlardan kaçınma, bu durumları inkar etme gibi kişilik özellikleri
  • Zor durumlara uyum sağlamayı zorlaştıran kişilik özellikleri
  • Çocukluk döneminde ya da bir yetişkin olarak, travmatik bir olay yaşamış olmak
  • Travmatik bir olaya yakından tanık olmak
  • Yönetmesi ve uyum sağlaması zor olan ilişkilere sahip olmak
  • İş ile ilgili sıkıntılara ya da mali problemlerden kaynaklı strese sahip olmak
  • Depresyon ya da anksiyete, özellikle şiddetli, uzun süreli depresyon tanısına sahip olmak
  • Düzenli olarak panik atak yaşamak
  • Derealizasyon dönemlerini tetikleyebilecek seviyede uyuşturucu kullanma alışkanlığına sahip olmak

Derealizasyon Ne Kadar Sürer?

Derealizasyon süresi hakkında kesin bir şey söylemek zordur. Genel olarak kişiye, bozukluğun seviyesine ya da tedavi yöntemine göre sürede değişim olabilir. Öyle ki bazı hastalar birkaç saat yaşarken, bazılarında yıllar boyu sürebilir. Derealizasyon bozukluğunun kısa sürede tedavi edilebilmesi için uzman bir doktor desteği alınmalıdır. Teşhis konulan kişi, doktorun yönlendirmelerine bağlı kalmalı ve kendi kendine de gerekli önlemleri almalıdır.

Derealizasyon Nasıl Geçer?

Derealizasyon bozukluğu, tedavisi mümkün bir ruhsal sağlık sorunudur. Bu bozukluktan kurtulmak için profesyonel yardım almak şarttır. Kendi kendine geçmesini beklemek, hiçbir sonuç vermeyecektir. Belirtiler gösteren kişiler, uzman doktorlar tarafından tedavi edilmelidir. Hastalığın tedavi yöntemleri genellikle psikoterapi ve ilaç tedavisinden oluşur. Psikoterapi ile belirtiler tamamen ortadan kaldırılabilir ve kişi sağlığına kavuşabilir. Bunun yanında ilaç tedavisinde ise onaylı derealizasyon ilaçları kullanılmaktadır.