Obsesif Kompülsif Kişilik Bozukluğu Nedir?
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu, *Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı – 5 (DSM-5)* içerisinde belirtilen kişilik bozukluklarından bir tanesidir. Bu kişilik bozukluklarını, kişinin yaşadığı çevrenin taleplerini karşılamakta zorlandığı içsel deneyimler ve davranış kalıpları olarak belirtmek uygun olacaktır. Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu, DSM-5’e göre, C kümesi kişilik bozuklukları içerisinde yer almaktadır. Yine DSM-5’e göre obsesif kompulsif kişilik bozukluğunun temel öğeleri; kontrol, takıntı ve aşırı mükemmeliyetçiliktir.
Obsesif Kompülsif Kişilik Bozukluğu ile Yaşam
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu ile yaşayan insanlar, herhangi bir şey üzerinde kontrol sahibi olmak isterler. Eğer kontrol sahibi olamadıkları durumlar olursa, fazlasıyla kaygılı bir yaşam sürebilirler. Bu sebepten ötürü, bu tarz durumlardan sürekli kaçınırlar ya da bu durumların oluşmasını engellemeye çalışırlar. Çalışma konusunda aşırı hassas olan obsesif kompulsif kişilik bozukluğuna sahip bireyler, aşırı kuralcı olarak işlerinde başarılı bir konumda olabilirler. Ancak günlük hayatlarında gösterdikleri mükemmeliyetçilik ve detaylara özen, işleri aksatmalarına ve zaman kaybına uğramalarına sebep olabilir. Yapılacak olan işin tüm detaylarını programlarlar ve bu programa sıkı sıkıya bağlı kalırlar. Hatta bazı durumlarda, detaylarla ilgilenmek yüzünden asıl amacı kaçırabilirler.
Randevu Talep Et
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğuna sahip bireyler, yenilik gerektiren veya rahatlık sağlayan bazı durumlardan kaçınırlar. Geleneksel bir yapı içerisinde, tüm konuların kurallara uygun bir şekilde gerçekleşmesini beklerler. Bu durumdan dolayı da fazlasıyla inatçı olabilirler. Böylelikle iletişim konusunda sıkıntılar yaşayabilirler. Hataya hayatlarında yer vermek istemeyen obsesif kompulsif kişilik bozukluğu ile yaşayan insanlar, başkalarına karşı tahammülsüz olabilirler. Kuralcılıkları nedeniyle ekip çalışmasına yatkın olamayabilirler. Yaptıkları her şeyi defalarca kontrol etmek isterler. Bundan dolayı da bazı kararlar verilirken, tereddütte kalabilirler. Obsesif kompulsif kişilik bozukluğuna sahip kişiler, eğlenceli aktivitelerden kaçınmak isteyebilirler. Bu durumun bir sonucu olarak da bazı insanları ihmal edebilirler.
Mükemmel olmak, obsesif kompulsif kişilik bozukluğu için anahtar kelimelerden biridir. Mükemmel olamayacaklarını düşündükleri tüm durumlardan kaçınmak isterler çünkü mükemmel olamazlarsa hayal kırıklığı yaşama ihtimalleri çok yüksektir. Bundan ötürü bazı işleri erteleyebilirler. Mükemmeli yakalamak ve yanlış yapmamak için kaygılı ruh hallerine sık sık bürünebilirler. Kaygıları ile baş etmek obsesif kompulsif kişilik bozukluğu ile yaşayan insanlar için oldukça güçtür.
Obsesif Kompülsif Kişilik Bozukluğu Sebepleri ve Terapi
Kişilik bozukluklarına somut bir neden bulmak mümkün olmayabilir. Herhangi bir sebep; genetik, gelişimsel, davranışsal sebepler kişilik bozukluklarına yol açabilir. Kişinin büyüme ve gelişim gösterdiği evreler çok önemlidir. Bu evrelerdeki herhangi bir aksaklıktan dolayı kişiler obsesif kompulsif kişilik bozukluğu gösterebilirler. Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu, bir tür anksiyete bozukluğu olan obsesif kompulsif bozuklukla aynı şey değildir ve karıştırılmaması gerekmektedir.
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu ile yaşayan insanlar, psikoterapi ile yaşamlarını kolaylaştırabilirler. Çeşitli terapi seçenekleri arasından uygun görülen terapi çalışmasına, terapist ve danışan ilişkisi kurulduktan sonra başlanabilir. Her iki tarafın da uygun görmesiyle farmakolojik tedaviye de başvurulabilir.