Tedavi olmak ister misin ?
RANDEVU TALEP ET
Hastalıklara Geri Dön

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu

Pasif-agresif davranisa sahip kisiler, olumsuz duygularini dogrudan ele almak yerine, eylemleriyle üstü kapali biçimde ifade ederler. Bu onlarin söyledikleri ile yaptiklari arasinda bir ayriklik yaratmaktadir. Pasif-agresif davranis, hissedilen olumsuz duygulari açik bir sekilde dile getirmek yerine dolayli olarak ifade etme modelidir. Pasif-agresif kisilik bozuklugu olan bir kisinin söyledigi ile yaptigi sey arasinda çogu zaman farklilik kendini gösterir.

Örnegin, pasif-agresif bir kisi, baska bir kisinin istegine katiliyor gibi görünebilir. Ancak katiliyor göründügü talebe uymak yerine, istemedigini öfke veya kizginlikla ifade edebilir.

 

Pasif-Agresif Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Pasif-agresif kisilik bozuklugu, çesitli akil sagligi kosullarinin bir özelligi olsa da, ayri bir akil hastaligi olarak kabul edilmez. Ancak pasif-agresif davranis, insan iliskilerine olumsuz müdahale edebilir, sosyal hayati kötü etkileyebilir ve is hayatinda birçok zorluga neden olabilir. Olumsuz davranislari genellikle aile üyelerini, sosyal çevresini ve is arkadaslarini kizdirir. Ancak kisilik bozukluguna sahip olan kisi, pasif-agresif davranislarinin farkinda olmayabilir. Pasif-agresif davranislarla mücadele ediyorsaniz ya da sevdiginiz birinin bu sekilde davranislar sergiledigini düsünüyorsaniz bir terapiste danismayi düsünebilirsiniz.

Pasif-agresif davranisin belirli belirtileri sunlari içerir:

  • Baska insanlarin taleplerine karsi kizginlik beslemek ve muhalefette bulunmak.
  • Kasitli olarak hata yapmak.
  • Takdir edilme veya aldatilma hissi ile ilgili sikça dile getirilen sikâyetler.
  • Çogu durumdan hosnut olmamak veya sinirli olmak.
  • Ertelemek veya unutkan olmak.
  • Görevleri verimsiz bir sekilde yerine getirmek.
  • Düsmanca veya alayci davranmak.
  • Inatçi davranmak.
  • Baskalarini suçlamak.
  • Sik sik elestirmek ve protesto etmek.

 

Randevu Talep Et


Pasif-Agresif Davranışın Nedenleri

Pasif-agresif davranisin nedeninin ne oldugu kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, hem biyolojik hem de çevresel faktörler pasif-agresif davranisin gelismesine katkida bulunabilir.

Arastirmacilar, pasif-agresif kisilik bozuklugu sergileyen kisilerin bu davranislari çocukluktan itibaren pratik haline getirdigine inaniyor. Ebeveynlik tarzi, aile dinamikleri ve çocuklukla ilgili diger etkiler katkida bulunan faktörler olarak gösterilebilir.

Çocuk istismari, ihmali ve sert cezalandirilma gibi travma yaratan deneyimler de bir insanin pasif-agresif davranislar gelistirmesine neden olabilir. Madde bagimliligi ve düsük benlik saygisinin da pasif-agresif davranislara yol açtigi düsünülmektedir.

 

Hangi Durumda Profesyonel Destek Alınmalı?

 Pasif-agresif davranislar sergiliyor olabileceginizden süpheleniyorsaniz, bir psikoterapistten randevu alabilirsiniz. Psikoterapistiniz size karsilastiginiz semptomlar, davranislariniz hakkindaki düsünceleriniz ve kisisel geçmisiniz hakkinda birtakim sorular soracaktir. Ayrica size çocuklugunuz ve karsilastiginiz semptomlari uyandiran deneyimler hakkinda sorular da soracaktir. Pasif-agresif davranislariniz için olasi çevresel unsurlari ve tetikleyicileri belirlediklerinde, bunlarin üzerinde çalismaniza yardimci olabileceklerdir.

Terapistiniz eger bir hekimse gerekli durumlarda ilaç tedavisi ile tedavia sürecinizi destekleyebilir.


Pasif-Agresif Davranış Nasıl Aşılır? 

Pasif-agresif davranisinizi hafifletmek amaciyla her gün yapabileceginiz bazi basit seyler de vardir. Bunlari söyle siralayabiliriz:

  • Davranisinizin farkinda olmaya çalismak.
  • Pasif-agresif davranisinizin olasi nedenlerini belirlemek.
  • Harekete geçmeden önce bir kere daha düsünmek.
  • Sizi üzen durumlara tepki vermeden önce kisa bir sakinlesme molasi vermek.
  • Iyimser kalmayi denemek.
  • Baskalarina karsi dürüst olmak ve duygularinizi saglikli bir sekilde ifade etmek.

Randevu Talep Et
Daha Fazla Bilgi
Birlikte
Başarabiliriz
© 2024 Uzm. Dr. Elvan Çiçekçi. All Right Reserved.