Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?
“Borderline Kişilik Bozukluğu nedir?” sorusuna, stabil olmayan duygu durumu ve duygular, ilişkiler ve davranışlar ile karakterize bir kişilik bozukluğu şeklinde yanıt verilebilir. Bu mental sağlık sorunu, kişinin kendisi ve başkaları ile ilgili düşünme şeklini ve hislerini etkileyebilir; duygularını ve davranışlarını kontrol etmesini zorlaştırarak dengeli olmayan ilişkiler kurmasına neden olabilir.
Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler yoğun şekilde terk edilme korkusu yaşayabilir, yalnız kalmaya tahammül etmekte zorluk çekebilir. Sevgi dolu ve kalıcı ilişkiler kurulmak istense dahi sık değişen ruh hali bu amaçlara ulaşılmasını engelleyebilir. Borderline kişilik bozukluğu genellikle erken yetişkinlik döneminde başlar ve tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara neden olabilir. Ancak doğru tedavi ile bu bozukluğa sahip birçok kişinin hayat kalitesinin yükselebileceği bilinmektedir.
Randevu Talep Et
Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Borderline kişilik bozukluğu, kişinin kendi hakkında ne hissettiği, başkalarıyla nasıl ilişkiler kurduğu ve nasıl davrandığını etkileyebilir. Bu bozukluğun belirtileri şunlardır:
- Yoğun bir terk edilme kaygısı,
- İstikrarsız ve ölçüsüz ilişkiler,
- Öz benlik algısında hızlı değişimler,
- Stres koşullarında birkaç dakikadan birkaç saate değişebilen paranoya ve gerçeklik algısında kopuş,
- Kumar, dikkatsiz araç kullanımı, korunmasız cinsel ilişki, madde kullanımı, aniden işi bırakma veya olumlu bir ilişkiyi sonlandırma gibi riskli eylemler,
- Birkaç saat ya da birkaç gün sürebilen duygu durum değişiklikleri,
- Devam eden boşluk hissi,
- Tekrarlayan intihar düşünceleri veya girişimleri,
- Diğer insanların niyetleri ve davranışları hakkında aşırı şüphecilik.
Bu belirtilerin hepsi borderline kişilik bozukluğu olan kişilerde eş zamanlı görülmeyebilir. Belirtiler, belirtilerin şiddeti veya kombinasyonu kişiye özel olarak değişiklik gösterebilir.
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedenleri
Diğer mental bozukluklar gibi borderline kişilik bozukluğunun nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Çevresel faktörlere ek olarak genetik yatkınlık, beyindeki anomaliler ve ruh halini düzenleyen beyin kimyasallarında fonksiyon sorunlarının yaşanması da risk faktörleri arasında yer almaktadır.
Borderline kişilik bozukluğu, hayatın birçok alanında kişinin zarar görmesine neden olabilir. Özel ilişkilerini, işini, eğitim hayatını ve sosyal yaşamını etkileyerek eğitimini yarıda bırakma, yasal sorunlar, kendine zarar verme ve düzenli bir işe sahip olamama gibi sonuçlara yol açabilir. Aynı zamanda depresyon, yeme bozukluğu, anksiyete bozukluğu ve diğer kişilik bozukluklarının oluşumunu da tetikleyebilir.
MODA Psikoterapi & Psikiyatri Kliniği’nde hasta özelinde gerçekleştirilen tanı sonuçları doğrultusunda psikoterapi ve gerek duyulduğu takdirde psikoterapi ile ilaç tedavisi eş zamanlı uygulanmaktadır.