Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pek çok insan ara sıra farkında olmadan cildiyle uğraşabilir. Örneğin bir yaranın kabuğunu soyabilir ya da bir sivilceyi patlatabilir. Ancak cilt yolma bozukluğuna sahip kişilerde bu durum çok daha farklıdır. Cilt yolma ya da deri yolma bozukluğu, bir kişinin yaşam kalitesini ve genel sağlığını çok büyük ölçüde etkileyebilir. Bu kişiler, cilt yolma, deri koparma ve yaraları soyma gibi alışkanlıklarının önüne geçmediklerinde bunu kronik bir rahatsızlığa dönüştürebilirler. Bazı kişiler akne, sivilce ya da benzeri diğer cilt anormalliklerini (benler veya çiller gibi) daha ‘normal’ bir görünüme ulaşacaklarını düşündükleri için yolabilirler. Bu gibi tetikleyiciler ile meydana gelen cilt yolma bozukluğu; beden şekil bozukluğu ile de bağlantılı olabilir.

Bahsi geçen alışkanlıkların henüz başlangıcında olan kişiler kendilerini motive ederek ve yeni alışkanlıklara yönelerek cilt yolma bozukluğunun önüne geçebilirler. Ancak kronik seviyede cilt yolma ve buna bağlı olarak kendine zarar verme durumlarına sahip olan kişiler muhakkak bir psikolog ile görüşmelidir. Hatta bu alışkanlıkların kontrol edilemediğinin fark edildiği noktada yapılması gereken ilk şey de bir psikologa başvurmaktır.

Randevu Talep Et

Cilt Yolma Bozukluğu Neden Olur?

Cilt yolma bozukluğu başka psikolojik rahatsızlıklarla bir arada görülebilir. Örneğin; beden şekil bozukluğu algısına sahip olan kişiler ciltlerinde var olduğunu düşündükleri problemlerden kurtulmak için yönme yöntemine başvurabilirler. Bu yönteme sıklıkla başvurduklarında bunu kontrol edemeyecekleri bir alışkanlık haline getirerek cilt yolma bozukluğuna da sahip olabilirler.

Buna ek olarak obsesif kompulsif bozukluk rahatsızlığına sahip olan kişilerde de cilt yolma bozukluğu sıklıkla görülmektedir. Çünkü obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler tekrarlayan davranışları kontrolsüz bir şekilde gerçekleştirme eğilimindedirler. Bu nedenle cilt yolma bozukluğu ile bir arada en çok görülen psikolojik rahatsızlıklardan biri obsesif kompulsif bozukluktur.

Bütün bunların yanı sıra toplumsal baskı, akranlardan dolayı yaşanan kaygılar, stresle baş edememe ve çevresel etkiler de cilt yolma bozukluğuna neden olabilir. Erken yaşta bu bozukluk türüne sahip olan kişilerle sıklıkla vakit geçiren kişiler bu alışkanlıkları taklit etmeye başlayarak kronik hale dönüştürebilirler. Cilt yolma bozukluğu nedeni her ne olursa olsun en kısa sürede tedavi edilmelidir. Çünkü bu hastalık ilerlediğinde kişinin hem akıl sağlığında hem de günlük hayatında pek çok rahatsız edici sıkıntılara yol açabilir.

Cilt Yolma Bozukluğu Belirtileri

Cilt yolma bozukluğu, vücut odaklı olarak kronik bir şekilde sıklıkla tekrarlayan bir davranıştır. Bu bozukluğa sahip olan kişiler çil, ben, sivilce, su toplaması ya da cilt yaraları gibi öğeleri tekrar tekrar yolabilir, kopartabilir ya da yırtabilir. Cilt yolma bozukluğu genellikle kadınlarda erkeklere kıyasla daha çok görülür. Bu rahatsızlığın belirtileri neredeyse çoğu zaman ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde görülmeye başlanır. Cilt yolma bozukluğuna sahip olan kişilerin sergiledikleri belirtiler şunlardır:

  • Bırakmak için çok fazla mücadele edilmesine rağmen cilt yolma alışkanlığından kurtulamamak
  • Cilt yolma nedeniyle sürekli tekrarlanan cilt sorunlarına ve açık yaralara sahip olmak
  • Cilt yolma etkisi ile beraber gelişen önemli psikolojik, fiziksel veya sosyal bozukluklar yaşamak
  • Sürekli olarak cilt yolayarak kesiklere, kanamaya veya morarmaya neden olmak
  • Cildi “pürüzsüzleştirmeye” ya da “mükemmelleştirmeye” çalışmak için benleri, çilleri, lekeleri veya yara izlerini koparmaya, yolmaya çalışmak
  • Farkında olmadan bilinç dışı şekilde cilt yolma işlemi gerçekleştirmek
  • Endişe ya da stres gibi duyguların etkisi altındayken bu duygularla baş edebilmek için cilt yolmak

İnsanlar pek çok farklı nedenle ciltlerini yolabilirler. Bazıları, algıladıkları kusurları ortadan kaldırmaya mecbur hissederken; diğerleri stres, can sıkıntısı ya da alışkanlıktan gibi sebeplerle bunu yapar. Eğer bu rahatsızlık tedavi edilmezse cilt yolmaya bağlı olarak lezyonlara, kanamaya, yara izlerine ve önemli psikolojik sıkıntılara yol açabilir.

Randevu Talep Et

Cilt Yolma Bozukluğu Tedavisi

Günümüzde cilt yolma bozukluğu için en sık uygulanan tedavi yöntemi psikoterapilerdir. Diyalog şeklinde ilerleyen bu terapilerde rahatsızlığın tetikleyicileri ve zararlı etkileri azaltılmaya çalışılır. Cilt yolma bozukluğuna sahip olan kişi küçük yaşta olan bir birey ise terapilere ailelerin de katılması bazen etkili olabilir. Kişiler terapi yönteminden yeterince etkili bir sonuç alamadıklarında ilaçlı tedavi yöntemleri denenebilir. Ancak kişi; hiçbir tedavi yöntemine yanıt vermiyor, tedavi olmak istemiyor ve kendine büyük oranda zarar veriyorsa hastanelerde yatılı tedaviler uygulanır.

Dolayısıyla bu cilt yolma bozukluğu rahatsızlığına sahip olan her kişi için farklı bir ideal tedavi yöntemi vardır. Bütün hastaların birebir aynı yöntem ile tedavi edilmesi ve hepsinin olumlu sonuç göstermesi mümkün değildir. Eğer kendinizde ya da yakınızdaki herhangi bir kişide cilt yolma bozukluğu olduğundan şüpheleniyorsanız, bir psikologa başvurmanız gerekir. Böylelikle hem tanı koydurmak hem de tedavi yöntemini belirlemek için gereken adım atılabilir.

Cilt Yolma Eldiveni

Cilt yolma bozukluğu olanlar, özellikle ellerindeki deformasyonu gizlemek için eldiven kullanabilirler. Bunun yanında hastalığın tedavi sürecinde de eldiven kullanımı oldukça etkili olabilmektedir. Hastanın cilt soyma dürtüsünü engellemesi adına eldiven takması, pek çok uzman tarafından önerilir. Aynı zamanda geçtiğimiz yıllarda piyasaya, cilt yolma bozukluğundan muzdarip kişiler için üretilen eldivenler çıktı. Bu eldivenler sayesinde anksiyete seviyesinin düşürülmesi amaçlanıyor.