Tanisal degerlendirme sonrasi hasta ile tedavi süreci birlikte kararlastirilir. Tedavi hastaligin veya bozuklugun türüne ve siddetine bagli olarak degisirken hastanin yasi, cinsiyeti, kilosu, sahip oldugu diger hastaliklar, geçmis tedavi öyküsü ve aile ilaç öyküsüne gözetilerek planlanir. Öncelikle ilaçsiz psikoterapi seçenekleri degerlendirilir. Çogu durumda, bir tedavi kombinasyonu en iyi sonucu verir.
Ilaçlar Psikiyatrik ilaçlar genellikle semptomlari önemli ölçüde iyilestirerek islevselligi arttirirlar. Psikiyatrik ilaçlar, psikoterapileri daha etkili hale getirmeye yardimci olabilir. Sizin için en iyi tedavi özel durumunuza ve vücudunuzun ilaca nasil yanit verdigine bagli olarak degisebilir. En yaygin kullanilan reçeteli psikiyatrik ilaçlar antidepresanlar, anksiyolitikler, duygudurum düzenleyicileri ve antipsikotiklerdir.
Antidepresanlar
Antidepresanlar depresyon, anksiyete ve bazen diger durumlarin tedavisinde kullanilir. Üzüntü, mutsuzluk, umutsuzluk, enerji eksikligi, konsantrasyon güçlügü ve hiçbirseyden keyif alamama gibi semptomlarin düzelmesine yardimci olurlar. Antidepresanlar aliskanlik yapmaz ve bagimliliga neden olmaz.
Anksiyolitikler
Anksiyolitikler yani kaygi giderici ilaçlar, yaygin anksiyete bozuklugu, panik bozukluk gibi anksiyete bozukluklarinin tedavisinde kullanilir. Anksiyetenin uzun dönem tedavisinde antidepresan etkisi de olan ilaçlar kullanilir, etkisi daha geç çikan ilaçlardir. Tedavinin baslangicinda hizli etkili kaygi giderici ilaçlar kullanilir. Bunlar sakinlestirici etkisi olan ilaçlardir, daha çok acil tedavi gerektiren durumlarda tercih edilirler. Hizli etkili kaygi giderici ilaçlar bagimliliga neden olma potansiyeline sahiptir, bu nedenle kisa süreli kullanilirlar.
Duygu Durum Düzenleyici İlaçlar
Duygudurum düzenleyici ilaçlar genellikle mani ve depresyon ataklarini içeren bipolar bozukluk tedavisinde kullanilir. Bazen depresyon tedavisinde destekleyici olarak antidepresanlarla birlikte kullanilabilir.
Antipsikotik İlaçlar
Antipsikotik ilaçlar tipik olarak sizofreni gibi psikotik bozukluklari tedavisinde kullanilir. Ayrica bipolar bozukluk gibi duygudurum bozukluklarinda kullanilmaktadir. Destekleyici tedavi olarak depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, tik bozuklugu, dürtü kontrol bozukluklari tedavisinde kullanilabilirler. Özet olarak; hastalik yok, hasta vardir yaklasimi ile her hastanin durumumun kendine özel kosullari oldugu kabul edilerek hekim tarafindan kisiye özel tedavi planlanmalidir. Ilaç tedavisi genellikle orta ve agir siddette hastalar için önerilirken hafif derecede hastaligi olanlara ilaç yerine terapi alternatiflerini degerlendirmesi önerilmektedir. Çogu durumda ilaç ve terapi birlikte baslayip terapi etkin oldugunda ilaç tedavisi kisa sürede sonlandirilmaktadir.