DEHB, temel belirtileri dikkatsizlik, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik olan bir çeşitliliktir. Kişinin yaşamını sosyal, mesleki, akademik alanlarda bozmaya başladığında bir problem halini almaktadır. Bu noktada DEHB varlığının olasılığını göz önünde bulundurmak önemlidir. Genetik yatkınlığın çokça etkili olduğu DEHB’de nörogelişimsel birtakım farklılıklar da söz konusudur. Özellikle dopamin ile ilişkisi üzerinden araştırmalar yürütülmektedir.
Dikkat eksikliği ve dürtüsellik/aşırı hareketlilik boyutlarının 3’lü alt sınıflandırması “dikkat eksikliğinin ön planda olduğu tür, dürtüsellik/aşırı hareketliliğin baskın olduğu tür ve ikisinin birlikte baskın olduğu bileşik tür” olarak ele alınabilmektedir.
Genellikle çocukluk döneminde başlayan bu bozukluk, okul çağındaki çocukların %5-8’ini etkiler. Çocukluk döneminde DEHB tanısı alanların %60-85’i ergenlikte de bu bozukluğun ölçütlerini karşılıyor görünmektedir. DEHB sıklıkla kaygı bozuklukları, öğrenme bozuklukları, duygudurum bozuklukları ve yıkıcı davranım bozuklukları ile birlikte görülebilmektedir. Ayrıca erkeklerde kızlardan %2-8 kat daha fazla görülmektedir. Yetişkinler de DEHB tanısı alabilmektedirler ancak bunu için hem çocukluk hem de erişkinlik döneminde DEHB belirtilerinin varlığının saptanması gerekmektedir.