Kumar Bağımlılığı

Kumar, genel olarak bir oyunun, müsabakanın veya olayın sonucu üzerine para veya değerli bir şey ortaya koyarak kazanç elde etme maksadı taşıyan davranış şeklinde tanımlanmaktadır.

Bununla birlikte kumar, bilerek ve isteyerek bir risk alma davranışıdır.

Kumar oynamak dünya çapında yaygın bir faaliyettir. Birçok insan olumsuz kişisel, sosyal ve ekonomik sonuçlar olmadan eğlence amaçlı kumar oynarken, bazı bireyler, beynin etkilenmesiyle karakterize olan kumar oynama bozukluğu geliştirir.

Bu bireylerde kumar oynama bozukluğu, yaşam kalitesinin düşmesine, boşanmaya, finansal sorunlara ve ruhsal sorunlara neden olur. Kumar oynama bozukluğu, en genel haliyle, bireyin yaşadığı olumsuz sonuçlara rağmen kumar oynama dürtüsüne engel olamaması şeklinde tanımlanabilir. 

Kumar oynama bozukluğu, DSM IV’te (Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı) “Başka Bir Yerde Sınıflandırılmamış Dürtü Denetimi Bozuklukları” kategorisinde yer alırken, kumar oynama davranışının da alkol ve uyuşturucu bağımlılığına benzer davranış örüntülerine yol açtığı görülmüş ve DSM V’te “Madde İle İlişkili Bozukluklar ve Diğer Bağımlılıklar” kategorisinde yer almıştır. 

Kumar Oynama Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?


Zihin meşguliyeti: Kişinin aklında sürekli kumar oynama davranışlarının olması.

Tolerans: Kişi istediği heyecanı sağlayabilmek için giderek artan miktarlarda parayla kumar oynaması

Kaçış: Kişinin sorunlarından kaçması veya kendisini rahatsız edici duygulardan uzaklaşması için kumar oynaması

Peşine düşme: Kişinin para kaybettikten sonra kaybettiklerini kazanmak için tekrar kumar oynaması. Kaybettiklerinin peşine düşmesi patolojik kumar bağımlılığının en önemli belirtilerinden biridir.

Yalan söyleme: Kişinin kumar alışkanlığının seviyesini gizlemek için aile üyelerine, danışmanına ve diğer kişilere yalan söylemesi.

Bailout: Kişinin kumar sonucunda yaşadığı mali sıkıntılardan kurtulması için çevresindekilere güvenmesi.

Zarar görmüş önemli ilişkiler: Kişinin kumar oynama davranışı yüzünden ilişkilerini, mesleğini ve eğitimsel olanaklarını tehlikeye atması veya kaybetmesi.

Kontrol kaybı: Kişinin kumar alışkanlığını kaybetmesi kontrol edebilmesi ya da kesebilmesi için tekrar eden başarısız denemelerde bulunması.

Randevu Talep Et

Kumar Oynama Bozukluğu Ne Sıklıkta Görülür?


Her 100 kişiden 5 kişinin yaşamlarının bir döneminde kumar oynama bozukluğu geliştirdiği bilinir. Araştırmalarda erkeklerde kadınlardan daha yüksek görüldüğü bulunmuştur.

Kumar Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?


Kumar oynama bozukluğu, diğer bağımlılıklar gibi biyopsikososyal bir hastalıktır. Kumar bağımlısı olan kişinin tedavisinde doktor, psikolog ve aile yer almalıdır.

Kumar oynama bozukluğu olan bireylerin beyinlerinin karar verme ve ödül işlemeden sorumlu bölgelerinde anormallikler gerçekleşir. Bu anormallikler bireylerin riskli seçimlerde bulunmasını artırır ve davranışlarda bozulmalar yaşanır.  Bu nedenle, kumar oynama bozukluğu kişinin kendi iradesinde olan bir alışkanlık değil, ilaç tedavisinin gerekli olduğu bir tıbbi durumdur. Bireyin kontrol kaybını iyileştirebilecek ve tekrar kumar oynamasını önleyebilecek ilaçlar kullanılabilir.

Bununla birlikte, kumar bağımlılarının yaşamları onları, kumar oynamaya sevk edecek tetikleyicilerle dolar. Kumar oynanan yerlerden, internetten, paradan, kumar oynama düşüncesini oluşturan her şeyden uzak durması gerekir. Kumar oynama isteğiyle baş etmesine yardımcı stratejiler geliştirmesi ve başka aktivitelerle meşgul olması önemlidir. Kişinin bağımlılık davranışının yerini alacak yeni ve sağlıklı davranış kalıplarını geliştirmeye odaklanan psikoterapi sürecine ihtiyacı vardır.

Aynı zamanda, günlük yaşamda yardım isteyebileceği destek ağı oluşturması süreci kolaylaştırır. Bu hastalığı anlayan ve ona yardımcı olabilecek aile üyeleri sürece dahil edilir. 

Kumar Oynama Bağımlılığı Nedir
Randevu Talep Et
Daha Fazla Bilgi
Birlikte
Başarabiliriz
© 2024 Uzm. Dr. Elvan Çiçekçi. All Right Reserved.